1 C
Sarajevo
19.04.2024

Kreće obnova Starog mosta u Klepcima kod Čapljine

Opština Čapljina s Federalnim ministarstvom kulture i sporta/Zavod za zaštitu spomenika, kreće s Projektom konzervatorsko restauratorskih radova na Starom mostu Klepci.

Tim povodom, u Čapljini je u srijedu održan sastanak v.d. pomoćnika direktora Zavoda za zaštitu spomenika Roberta Sterdara, voditelja gradilišta izvođača radova kompanije Neimari Ensara Mulaomerovića i pomoćnika voditelja gradilišta Predraga Kožulja, te Julijane Mikulić Jurković u ime Službe za lokalni ekonomski razvoj i europske integracije općine Čapljina.

Općina Čapljina preuzela je inicijativu uradivši Projekt hitnih konzervatorsko restauratorskih radova na Starom mostu u Klepcima za što je suglasnost dao Zavod za zaštitu spomenika. Projekt je financiran sredstvima Federalnog ministarstva kulture i sporta.

- OGLAS -

Most u Klepcima jedan je od najstarijih objekata te vrste u BiH. Projektom hitnih konzervatorsko restauratorskih radova na Starom mostu u Klepcima zaustaviti će se propadanje mosta te će se težiti ispunjavanju uvjeta za daljnje aktivnosti koje su potrebne za potpunu sanaciju i rekonstrukciju.

Rješenjem Zavoda za zaštitu kulturno‐povijesnog i prirodnog naslijeđa BiH od 1950. godine, objekt je stavljen pod zaštitu države te je 1962. godine upisan u registar nepokretnih spomenika kulture.

Prema Prostornom planu BiH do 2002. godine objekt je zbog svojih iznimnih oblikovnih vrijednosti vrjednovan kao dobro I kategorije, a Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika od 2003. godine most je u kategoriji historijskih građevina proglašen nacionalnim spomenikom. Odlukom su dozvoljeni konzervatorsko‐restauratorski radovi na mostu.

Hitne mjere obnove i zaštite mosta usredotočit će se na stabilizaciju zidova na desnoj obali, zaštitu luka od negativnih utjecaja od procjeđivanja vode restauracijom kaldrme, zaštitu mosta od daljnjih negativnih utjecaja vegetacije, te prikupljanje i očuvanje izvornih dijelova mosta koji su pali u rijeku.

Stari most u Klepcima je most s vrlo elegantnom konstrukcijom svoda koja podsjeća na svod Starog mosta u Mostaru, ali je dodatno specifičan zbog lučnog raspona 17,52 m (strijela luka iznad najnižeg vodostaja 6,30 m i produžava se oko 1,0 m ispod površine vode). Specifičnost mosta je najveći raspon ovog tipa mostova na ravničarskim rijekama.

Imajući u vidu činjenicu da su na ovom mjestu otkrivene trase cesta iz ranijih razdoblja, vjerojatno je na današnjem mjestu postojao rimski most, gdje je 1517. godine hercegovački Sandžak-beg Mustafa-beg izgradio današnji most, koji je 150 godina kasnije obnovljen. Graditelj i legator iz tog razdoblja bio je Šišman Ibrahim-paša.

Današnji početak radova je sastavni dio ne samo sprječavanja devastacije Starog mosta u Klepcima nego i rad na brendiranju lokaliteta, njegovom očuvanju i zaštiti, korištenjem u edukacijske, kulturne i turističke potrebe, objavila je Opština Čapljina na svojim internetskim stranicama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA