12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Zarif: SAD negira stvarnost ako misli da jemenske žrtve neće odgovoriti

“Sjedinjene Države negiraju stvarnost ako misle da jemenske žrtve najgorih ratnih zločina tijekom četiri i pol godine neće odgovoriti”, napisao je Zarif na Twitteru aludirajući na žrtve napada koalicije koju je vodila Saudijska Arabija u Jemenu.

“Možda ih zabrinjava činjenica što stotine milijardi dolara (od američke prodaje oružja službenom Rijadu) nisu presrele jemensku paljbu. Optuživanjem Irana ništa se neće promijeniti”, dodao je.

“Sjedinjene Države nisu zabrinute kada njihovi saveznici dulje od četiri godine nemilosrdno bombardiraju djecu u Jemenu, američkim oružjem i uz njihovu vojnu pomoć. Ali jako su zabrinuti kada žrtve reagiraju na jedini mogući način, napadom na rafinerije nafte koje pripadaju napadačima”, napisao je Zarif u drugoj poruci.

- OGLAS -

U subotu su jemenski pobunjenici Huti, za koje Teheran kaže da ih politički podržava, preuzeli odgovornost za napade dronovima na dva naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, velikom regionalnom iranskom suparniku.

Nekoliko američkih dužnosnika, među kojima državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Mark Esper, optužili su Iran da je izravno odgovoran za taj napad koji je preplovio proizvodnju saudijske nafte i potaknuo joj rast cijene.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA