12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

HNS o Kolindinim izjavama: Zabrinjavajuće bilateralne provokacije političkog Sarajeva

Hrvatski narodni sabor oglasio se povodom reakcije u BiH na izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je na Poljudu poslije utakmice s Mađarskom kazala kako su se u Splitu okupili svi, “od Visa do Kupresa, cijela Hrvatska”.

Iz HNS-a navode da su novi pokušaji destabilizacije bilateralnih odnosa s Hrvatskom destruktivna retorika političkog Sarajeva, “koje neutemeljenim napadima i lažnim navodima nastoji profitirati od izazivanja haosa i netrpeljivosti”. 

– Za razliku od međunarodnih partnera bošnjačkog političkog tijela koji sistemski narušavaju temeljna ljudska prava, demokratska načela i vladavinu zakona, Republika Hrvatska ozbiljan je evropski partner i najveći prijatelj Bosne i Hercegovine. Kao najistaknutiji zagovaratelj integracija Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO savez, Republika Hrvatska i hrvatski politički dužnosnici dokazali su predanost stabilnosti, socioekonomskom napretku, političkom dijalogu i miru BiH – saopćili su iz HNS-a.

- OGLAS -

Lažni navodi o narušavanju suvereniteta BiH instrument su narušavanja dobrosusjedskih odnosa kako bi se Bosnu i Hercegovinu udaljilo od euroatlantske budućnosti, naveli su.

– Apsurdno je da upravo bošnjačko političko tijelo, koje svoju vanjskopolitičku strategiju temelji na bilateralnim provokacijama, zabrinjavaju tzv. izjave koje ne doprinose poboljšanju dobrosusjedskih odnosa. Sve češći istupi političkog Sarajeva zabrinjavajuća su praksa propagiranja nestabilnosti što ukazuje na nepoštovanje i nepoznavanje žitelja Bosne i Hercegovine koji u svojoj domovini, umjesto zapaljive retorike i pokušaja izazivanja nemira, žele mir, stabilnost, suradnju i napredak – piše u saopćenju.

Kako je navedeno, predsjednica Hrvatske u svom političkom angažmanu predano doprinosi ostvarenju ciljeva za koje se Bosna i Hercegovina samostalno opredijelila, ustrajno podižući pitanja koja doprinose razvoju i stabilnosti BiH na najviše instance međunarodnih razgovora. 

HNS BiH podsjeća da je regionalna saradnja ključni koncept u približavanju regije zapadnog Balkana konsolidiranom putu ka miru i prosperitetu, koji se ne smije teretiti poticanjem zapaljive retorike i netrpeljivosti protiv partnera koji doprinose strateškim ciljevima Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA