7 C
Sarajevo
25.04.2024

Goražde: U samoizolaciji 53 porodice čiji članovi rade u firmi Ginex

Epidemiologinja Medina Bičo, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ovog kantona potvrdila je medijima da se zaražene osobe osjećaju dobro i da se nalaze u kućnoj izolaciji. Podsjetimo, riječ je o Muneveri Fočo, direktorici Ginexa i njenim najbližim saradnicima, sekretarici i vozaču.

“Oni i njihove porodice za sada nemaju nikakvih simptoma i najbitnije nam je da pratimo simptome i da se poštuje izolacija tih osoba jer to je najbolja mjera u ovom lancu, da se smanji širenje koronavirusa. Dobra je vijest da se kod zaraženih osoba ne razvija teška klinička slika, ali virus se veoma brzo prenosi i može duže da se zadrži u spoljašnjoj sredini i vrlo lako se prenosi sa osobe na osobu. Od jučer su 53 osobe iz firme Ginex i njihove kompletne porodice u samoizolaciji, imamo 61 osobu koja je došla iz drugih zemalja koje su dobile riješenja o samoizolaciji, dok osam osoba više nije pod zdravstvenim nadzorom i kod njih se nisu razvili simptomi bolesti”, istakla je Bičo.

Ona je pozvala građane da poštuju mjere i naredbe štaba.

- OGLAS -

Kantonalni štab Civilne zaštite je u stalnom zasjedanju, a komandant Edita Velić kaže da postoje brojni upiti građana u vezi sa testiranjem osoba koje su bile u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđeno da su pozitivni na COVID -19.

“Dobili smo upute pomoćnika federalnog ministra zdravstva da se virus može razviti u prvih pet dana, a da to test prvi-drugi dan ne pokaže. Najbitnije je da građani ostanu u svojim domovima, posebno oni koji imaju rješenja o samoizolaciji i kojima je preporučen zdravstveni nadzor. Ove tri osobe koje su zaražene za njih je najbitnije da ostanu u potpunoj izolaciji i od ostalih članova svojih porodica i da s njima ne ostvaruju nikakav kontakt te da se pridržavaju mjera maksimalne dezinfekcije i zaštite se. U ovom trenutku preporučuje se obavezna izolacija svima onima koji su imali kontakt sa zaraženim osobama“, kazala je Velić.

Velić dodaje da će tokom dana uzorci još dvije osobe biti poslane na testiranje.

“Pozivam sve građane BPK da se maksimalno pridržavaju izdatih mjera da poštuju naredbe jer budemo li odgovorni prema sebi i drugima jedino tako možemo spriječiti širenje koronavirusa”, poručuje Velić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA