12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

UN: U Mjanmaru u sukobima ubijeno najmanje 32 ljudi

Pobunjenička skupina Vojska Arakana traži veću autonomiju za regiju, a s vladinim snagama bori se dulje od godinu dana.

“Mjanmarska vojska gotovo svakodnevno izvodi zračne napade i granatira naseljena mjesta. Od 23. ožujka najmanje 32 ljudi je poginulo, a 71 je ranjen, uglavnom žene i djeca. Uništene i zapaljene su im kuće i škole”, rekao je glasnogovornik Rupert Colville na konferenciji za novinare u Ženevi.

Odgovarajući na pitanje, on je rekao da je “vrlo teško dobiti precizne informacije iz Rakhinea o tome jesu li te žrtve rezultat ciljanog napada ili su bili zahvaćeni unakrsnom vatrom Vojske Arakana i mjanmarske vojske”.

- OGLAS -

Glasnogovornik mjanmarske vojske nije bio dostupan za komentar. Vojska je odbacila neke optužbe o civilnim žrtvama, kao lažne.

U granatiranju sela Kyauk Seik u Rakhineu u ponedjeljak poginulo je osmero ljudi, rekla su za Reuters dva mjesna dužnosnika i stanovnik. Vojska međutim kaže da je granatiranje sela “izmišljotina”.

Više zemalja, među njima SAD i Velika Britanija, pozvale su na dokončanje borbi u Rakhineu, pogotovo da se zaštite ranjive zajednice od pandemije koronavirusa. Mjanmar je prijavio 85 slučajeva covida-19 i četiri smrtna ishoda.

Vojska Arakana zbog pandemije je proglasila jednomjesečno primirje tijekom travnja, zajedno s drugim dvjema naoružanim etničkim skupinama.

Mjanmarska vojska primirje je odbila, a vojni glasnogovornik rekao je da prijašnje primirje koje je proglasila vlada pobunjenici nisu poštivali.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA