-1.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Tragedije poput one u Posušju i ranije su se događale: Nastradali dva brata, otac i sin, dvije prijateljice

Nova godina nije mogla gore početi. Prvog dana 2021. u vikendici u mjestu Tribistovo kod Posušja je pronađeno osam tijela. Usljed gušenja nastradale su četiri djevojke i četiri mladića. 

U mjestu Rakitno koje se nalazi kod Posušja danas je sahranjeno šest od osam mladih koji su preminuli. Danas su sahranjeni Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković. Obredi su započeli u 12 sati ispred crkve Svetog Ivana Krstitelja u Rakitnu, a predvodio ih je mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić.

Hiljade tužnih ljudi slile su se u Rakitno do crkve Svetog Ivana Krstitelja kako bi odali počast tragično stradalima. 

- OGLAS -

Mirela Rezo i Stjepan Jukić sahranjeni su jučer na groblju Martića križ, uz prisustvo porodice, rodbine, te prijatelja i sugrađana.

Iako nisu gotova sva neophodna vještačenja, prvi rezultati govore da se radi o gušenju otrovnim plinovima.

Ugrađivanjem uređaja za detekciju ugljen-monoksida mogu se spriječiti tragedije poput one koja se dogodila u Posušju, smatra mašinski inženjer Memsud Odobašić. On je ranije za „Avaz“ rekao da je ovakve uređaje potrebno montirati što niže, jer je ugljen-monoksid lakši od kisika.

– Kada detektuje ugljen-monoksid, takav uređaj daje zvučni signal. Nakon toga treba otvoriti prozore. Takvi uređaji su stotinjak maraka i najčešće su na baterije – rekao je Odobašić.

Nažalost, i ranije su se događale tragedije, prenosi Dnevni avaz.

Marija Damjanović (21) iz Donje Mahale i Magdalena Dominović (21) iz Splita, dvije nerazdvojne prijateljice i studentice u Beču, odlučile su novu 2017. godinu dočekati u Donjoj Mahali. 

Mlade i vesele djevojke radovale su se najluđoj noći u godini. U Donjoj Mahali bili su Marijini roditelji, koji su došli malo ranije. U subotu oko 11:30 sati prijatelji djevojaka telefonom su nazvali roditelje Marije Damjanović i rekli im da ih ne mogu dobiti na telefon, što im je bilo čudno jer su uvijek bile dostupne. Marijin otac otišao je u drugu kuću, koja se nalazi u istom dvorištu, provjeriti što je s njima. 

Kucao je na vrata i dozivao kćerku, ali nisu se javljale. Znao je da nisu otišle bez pozdrava. Odlučio je provaliti vrata. Kad je ušao, vidio je djevojke kako leže, ali još nije pomišljao na najgore nego ih je nastavio dozivati. Kad im je prišao, vidio je da su nepomične i da ne dišu. Hitna pomoć stigla je u vrlo kratkom roku, no nažalost, ljekari im nisu mogli pomoći, obje su već bile mrtve. Utvrđeno je da se radi o gušenju plinom.

U privatnoj kući u naselju Dubrave u Visokom 2012. godine su pronađena tijela dva brata Arnesa (20) i Adnana Šabanovića (18). Tada su mediji objavili da se, najvjerojatnije, radi o gušenju ugljenmonoksidom na spavanju, obzirom da nije bilo tragova nasilja na tijelima nastradalih mladića. Braća su spavala na spratu porodične kuće u sobi koja se grijala sa peći, čiji je metalni dio dimovoda, popularno nazvan solunar, bio probačen kroz bočni zid objekta.  

Kroz neku od rupa na solunaru ugljenmonoksid se polako taložio u sobi, da bi majka Mirnesa ušla u sobu sa namjerom da probudi sinove. Kada je vidjela da ne daju znake života odmah je obaviještena služba hitne pomoći i policija.

Tokom uviđajnih radnji, koje su obavili dežurni tužilac Ermin Imamović, ekipa kriminalističke policije MUP-a ZDK i stručnjak protupožarne zaštite MUP-a ZDK, utvrđeno je da je najvjerojatniji uzrok smrti trovanje.

Midhat Bećer (81) i njegov sin Edib (54) otrovali su se ugljenmonoksidom 24. novembra 2017. u porodičnoj kući u sarajevskom naselju Vratnik, u ulici Ispod oraha.  

U kući nije bilo tragova požara, ali se osjećao miris paleži. U trenutku smrti, najvjerovatnije su spavali.

Midhat je godinama bio nepokretan, a o njemu se brinuo Edib. Istragom je utvrđeno da je za njihovu smrt dijelom bio krivac i neispravan dimnjak.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA