Sport
15. juni nije samo Marakana Ono što mi malo smeta jeste činjenica što se taj datum uglavnom spominje u kontekstu velikog dana za bosanskohercegovački fudbal, a ne onoga što on ustvari jeste, veliki dan za bosanskohercegovački sport.
#

Bosanskohercegovački mediji, svih vrsta, utrkuju se evo već šestu godinu u nizu ko će prije podsjetiti svoje gledaoce i čitaoce na historijski 15. juni 2014. godine. S pravom se i sa velikim ponosom prisjećamo te noći kada su na legendarnoj „Marakani“, onoj pravoj, fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine odigrali svoju prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu. I tako treba da bude, gol Vedada Ibiševića upisan je u historijske knjige i zauvijek će ostati tamo kao prvi kojeg je BiH postigla na Svjetskim prvenstvima. Iako smo izgubili tu utakmicu uglavnom je se svi sa ponosom sjećamo, a iako nije lijepo slaviti poraze, nije ni velika sramota izgubiti od Argentine za koju pobjenički pogodak postiže Leo Messi. Nekako je podnošljivije.

Ono što mi malo smeta jeste činjenica što se taj datum uglavnom spominje u kontekstu velikog dana za bosanskohercegovački fudbal, a ne onoga što on ustvari jeste, veliki dan za bosanskohercegovački sport. Većina onih koji vole BiH te noći su bili mislima u Rio de Janeiru, ali u skoro jednako dalekom Reykjaviku grupa od 20-ak ljudi napravila je sportski podvig kao malo koja reprezentacija ili sportista iz naše zemlje ikada.

Za nas na FACE TV ta nedjelja je bila itekako radna. U sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, reprezentacija BiH je odigrala nekoliko prijateljskih utakmica, a sve su se uživo mogle posmatrati u programu FACE TV. Imao sam tu čast da dijelim komentatorsku kabinu sa kolegom Marjanom Mijajlovićem i da u tim egzotičnim terminima (utakmice se igrale u 3 ili 4 sata u noći po našem vremenu) prenosim utakmice protiv Meksika, Obale Slonovače i Santosa. FACE je prenosio i sve gostujuće utakmice iz tih kvalifikacija i nekako se od nas očekivalo da imamo prigodan program i u toku Svjetskog prvenstva, iako je utakmice prenosila državna televizija.

Odlučili smo napraviti uvodnu emisiju sa mnoštvom zanimljivih priloga i sagovornika koje smo snimili ranije, kolega Marjan javljao se uživo iz Brazila, a kolegica Ina i ja smo vodili program iz studija. Gosti u studiju su bile dvije fudbalske legende, Mehmed Janjoš i Blaž Slišković. Utakmica BiH – Argentina je počinjala, ako se dobro sjećam, u 23 sata po našem vremenu. Samim tim uvodna emisija je počinjala možda nekih sat vremena ranije, a goste smo zamolili da dođu što ranije kako bi prošli kroz neke detalje i malo „vježbali“ rad na „touch screen“ monitoru kojeg smo pripremili samo za tu priliku kako bi gledaocima ponudili nešto novo i drugačije. 

15. juni nije samo Marakana, iz razloga što je tu noć naša rukometna reprezentacija igrala revanš utakmicu baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Protivnik je bio Island, rukometna sila. Prva utakmica u Sarajevu završena je pobjedom naše selekcije jedan razlike, i zbog toga su nam se u revanšu davale minimalne šanse za prolaz. Ne vjerujem nikome, osim samim rukometašima i stručnom štabu, ko kaže da je vjerovao da BiH tu noć može napraviti čudo i otići na SP u Katar. I javnost se tako postavila, svi su pričali o fudbalu, Messiju i Argentini.

Mehmed Janjoš i Blaž Slišković su u prostorije FACE TV stigli taman negdje pred kraj prvog poluvremena utakmice u Reykjaviku. Naši su letili po terenu i na odmor se otišlo sa + 5 za BiH. Svi nervozno čekamo početak drugog poluvremena, niko se ne usuđuje ni pomisliti da je gotovo, a kamoli izgovoriti to naglas. Baka Slišković konstatuje da ćemo izdržati do kraja ali da kasnije ispadamo u baražu, jer za nas uvijek ima neki dodatni baraž. Gledanje utakmice sa njima dvojicom bila je prava antistres terapija. Oni koji poznaju Čalu i Baku znaju o kakvim se specifičnim likovima radi, a kada ih spojite dobijete pravi istinski show. Polovinom drugog poluvremena Island nas je uspio stići i izjednačiti i sve je ličilo na još jednu razočaravajuću završnicu naših reprezentativnih selekcija, ali prostorijom u kojoj smo gledali utakmicu prolamao se smijeh. Kada bi Nikola Prce postigao gol Baka bi obavezno konstatovao da su hercegovci naši najbolji sportisti i da nas samo oni mogu spasiti. Kada je neko od naših postigao gol iz jako teške pozicije sa velike udaljenosti, Baka je konstatovao da je i on sigurno hercegovac. Čala, ne znajući uopšte o kome se radi, kao iz topa odgovara da je momak sa Bistrika, navodi ulicu u kojoj se rodio i ime firme u kojoj mu je dedo radio.

  / 

Posljednjih 10-ak minuta utakmice svi smo bili na nogama, šta se sve izgovaralo u tim momentima i našim i njihovim,a najviše sudijama, nije baš za prepričavanja. Island je imao napad za pobjedu 15-ak sekundi do kraja sa igračem više, napravili su tehničku grešku prilikom dodavanja i vremena više nije bilo. 29:29, Bosna i Hercegovina je na Svjetskom prvenstvu. Skakali smo, grlili se i ljubili kao mala djeca, bilo je izuzetno emotivno. Milion puta smo bili blizu nekog velikog takmičenja ali uvijek nam se nešto ispriječilo, sve do te večeri. Baka me još jednom pitao „jesi li siguran da nema neki dodatni baraž“. Island je te godine igrao četvrfinale na Evropskom prvenstvu, dvije godine ranije na Olimpijadi su također došli do četvrtfinala, a sada ih je jedna Bosna i Hercegovina zaustavila na putu do Svjetskog prvenstva.

Zbog toga za mene 15. juni nije samo Marakana. Uvijek se sa osmijehom sjetim ekipe sa FACE TV, Čale Janjoša i Bake Sliškovića kako se na kraju samnom istinski raduju kao da su u najmanju ruku osvojili šampionsku titulu sa svojim fudbalskim timovima. Bila je to noć za pamćenje. Nije je pokvarila ni činjenica da su fudbaleri izgubili od Argentine. To šta su napravili ti rukometaši zaslužuje još milion kolumni, dokumentarnih filmova i serijala. Odakle su krenuli i šta su na kraju napravili je zaista filmska priča. Imao sam tu čast biti sa njima i izvještavati uživo sa SP u Kataru i uvjeriti se koliko su to prije svega kvalitetni ljudi. Skromni, prizemni i nevjerovatno zabavni. Te priče tek trebaju da budu ispričane. 

Video: 
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.