Sport
Amel Tuka spektakularno dočekan u Zenici: "Sanjao sam ovaj trenutak"
# avaz

Atletski klub Zenica upriličio je večeras prijem za svog člana, Kakanjca Amela Tuku, koji se sa 17. svjetskog prvenstva iz Dohe (Katar) vratio sa srebrnom medaljom oko vrata, osvojenom u trci na 800 metara.

Tuka je u emotivnom obraćanju kazao da je, kada je prošao drugi kroz cilj, samo sanjao kako će sreću podijeliti sa svojim ljudima, kada se vrati kući.

- Koja bi svrha svega ovoga bila da to ne mogu podijeliti sa vama. Ja svoj narod, svoju zastavu, svoju Bosnu i Hercegovinu nosim u srcu. Ostanite ponosni, pazite se i nemojte nikada zaboraviti svoju državu, vjeru... - kazao je Tuka.

Pozvao je svoje navijače da pozdrave njegovog trenera Italijana Giannia Ghidinia, za kojeg je kazao da je najbolji trener na svijetu i najzaslužniji za njegov uspjeh.

Tuku su na Stadionu Kamberovića polje, gdje je i započeo atletsku karijeru i gdje se večeras okupilo oko 1.500 ljudi, dočekali i predsjednik zeničkog kluba Nedžad Heco, trener i selektor muške bh. reprezentacije Elvir Krehmić te njegovi klupski prijatelji i reprezentativci Hamza Alić, Dejan Mileusnić, Mediha Salkić, Maid Redžić, Sedin Heco, potpredsjednik Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Suad Kaknjo i premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić, zenički gradonačelnik Fuad Kasumović i mnogi drugi.

- Amel Tuka se čekao stoljećima. Nadam se da neće proći toliko vremena da se ponovo rodi jedan Amel Tuka - kazao je selektor Krehmić, dodavši da će Tuka novu priliku da se iskaže imati iduće godine na Olimpijskim igrama u Tokiju (Japan).

Za Hamzu Alića, Tuka je veliki šampion.

- On je ponos BiH. Tuka, uz Božiju pomoć, može osvojiti i prvu medalju za BiH - kazao je on.

Zeničani su, na istom mjestu, doček za Tuku organizirali i prije četiri godine, kada je na 15. svjetskom prvenstvu u Pekingu (Kina) u istoj disciplini osvojio bronzanu, inače svoju i prvu svjetsku atletsku medalju za BiH.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.