15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Privatnost postaje prošlost: Tehnologija bi vam mogla zabraniti ulazak u trgovine

Ako ste nekada imali problema sa zakonom – pa čak i ako ste lažno optuženi za npr. krađu u trgovini, ta bi vas situacija mogla pratiti jako dugo vremena i stvoriti vam velike i neočekivane probleme. Naime, kako danas sve više kompanija, uključujući i trgovine, koristi tehnologiju prepoznavanja lica, (a kompanije mogu dijeliti te informacije), osoba koja nešto ukrade u jednoj trgovini možda će dobiti zabranu ulaska u druge dućane jer ih sustav koji koristi tu tehnologiju može odmah pri ulasku označiti kao potencijalno opasnu osobu.

Jedna od kompanija koja razvija ovu tehnologiju jest i američki startup Kogniz čije usluge već koriste brojne kompanije za nadzor i sigurnost. U razgovoru za Cnet jedan od osnivača i direktor kompanije Daniel Putterman rekao je da oni nemaju nikakav nadzor oko načina na koji njihovi klijenti koriste tehnologiju te je rekao da Kogniz čak ima i opciju tzv. kolaborativne sigurnost putem koje kompanije surađuju i razmjenjuju podatke.
Razmjena podataka omogućuje upravo da netko tko je u jednoj trgovini optužen za krađu, bude na “stupu srama” te mu se može zabraniti ulaz u trgovine ili, kada uđe u trgovinu, bit će pod posebnom prismotrom osiguranja. Na pitanje što u situacijama kada je neko lažno optužen za krađu, Putterman kaže da je to van njihove kontrole te da oni samo razvijaju tehnologiju. Jedna trgovina čak surađuje i s policijom i kada u njenu trgovinu uđe osoba koja je označena kao sumnjiva, policija će dobiti dojavu i moći će pratiti tu osobu putem nadzornih kamera.

Neuređena regulativa
Jasno je kako će broj nadzornih kamera s ovom tehnologijom tijekom godina biti sve veći, što predstavlja veliku prijetnju za privatnost ljudi koja bi zaista mogla postati stvar prošlosti, ako već i nije. Osim što je sama činjenica da postoje kamere koje vas mogu pratiti i prepoznati gdje god se kretali, uvijek postoje i brojne mogućnosti zloporabe tehnologije. Trenutačno je veliki problem nedostatak regulative te, kada nema zakona i pravila, kompanije mogu raditi što žele jer ne krše nikakve zakone i ne rade ništa ilegalno.
Tehnologija za prepoznavanje lica danas se koristi u brojnim situacijama – popularna pjevačica Taylor Swift koristi je na svojim koncertima kako bi se prepoznali potencijalni stalkeri, koristi se na aerodromima u Australiji, u Švedskoj se dolazak u neke škole prati korištenjem ove tehnologije, dok u dijelu trgovina u Velikoj Britaniji upravo tehnologija prepoznavanja lica odlučuje je li osoba maloljetna ili punoljetna, odnosno može li kupiti alkohol.

- OGLAS -

“Sada je vrijeme za regulaciju ove tehnologije, prije nego postane implementirana u naše svakodnevne živote”, upozorila je Jennifer Lynch iz Electronic Frontier Foundationa. Brojna upozorenja na opasnost tehnologije ipak su utjecala na pomicanje stvari s mrtve točke pa su tako senatori nedavno predložili zakon koji bi zabranio korištenje tehnologije bez da se prethodno ne upozori ljude koje se snima, a traži se i zabrana dijeljenja podataka bez pristanka osoba koje su na tim snimkama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA