Sport
Austrijanci šokirani smrću 18-godišnjakinje: Mediji tvrde da nije mogla da izdrži pritisak Dio austrijskih medija je objavio kako je djevojka izvršila samoubistvo, jer je pored njenog tijela pronađeno nekoliko oproštajnih pisma, što je potvrdio javni tužitelj
#

Austrija tuguje nakon što je velika nada nordijske kombinacije 18-godišnja Johana Basani pronađena mrtva, a navodno je izvršila samoubistvi zbog silnog pritiska na njenu karijeru.

Mlada djevojka je pronađena mrtva samo sedam dana nakon svog 18. rođendana, a uzrok smrti još nije službeno poznat.

Međutim, dio austrijskih medija je objavio kako je djevojka izvršila samoubistvo, jer je pored njenog tijela pronađeno nekoliko oproštajnih pisma, što je potvrdio javni tužitelj. U njima Basani navodno, piše o velikom pritisku austrijskog saveza.

"Ne mogu to više, ne mogu više", napisala je između ostalog.

U dobi od 18 godina smatrali su je velikom nadom austrijske nordijske kombinacije, a u januaru ove godine osvojila je ekipnu srebrnu medalju na Olimpijskim igrama mladih u Lozani.

Nordijska kombinacija je sport na snijegu koji uključuje dvije discipline - skijaško trčanje i skijaške skokove. Rezultati oba takmičenja se zbrajaju i tada se određuje konačni pobjednik.

Nordijska kombinacije je na programu zimskih olimpijskih igra od prvih ZOI 1924. u Šamoniju, ali samo za muškarce. Žene će olimpijsku premijeru u ovom sportu imati ne prije 2026, dok bi na svjetskim prvenstvima mogle nastupiti od 2021. 

Izraze saučešća porodici su izrazili čelnici Međunarodnog skijaškog saveza (FIS), kao i vođstvo Austrijskog skijaškog saveza (OSV).

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.