11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Kashmir: U sukobima poginula dva pakistanska vojnika

Oštri sukobi između pakistanskih i indijskih snaga zabilježeni su u petak uvečer, nakon što je Pakistan predao zarobljenog pilota kao gest dobre volje čiji je cilj bio smirivanje napetosti izazvanih prošlog mjeseca, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dva pakistanska vojnika ubijena su u razmjeni vatre u Nakiyalu u blizini linije kontrole (LoC), granice koja dijeli spornu Kashmirsku dolinu, objavio je ISPR, medijsko krilo vojske Pakistana.

“U međuvremenu, dva civila su ubijena, a još dva ranjena u indijskom granatiranju sektora Tatta Pani i Jandrot, blizu LoC-a. Indijske trupe otvaraju vatru duž LoC-a. Razmjena vatre zabilježena je u sektorima Hotspring, Tatta Pani i Jandrot. Snage pakistanske vojske reagovale su gađanjem indijskih položaja”, naveo je ISPR i dodao da su pakistanska avijacija i mornarica u pripravnosti.

- OGLAS -

Novi sukobi izbili su između dva susjeda, koji posjeduju nuklearno naoružanje, nakon što je Islamabad u petak predao indijskog pilota koji je bio pritvoren u Pakistanu poslije obaranja njegovog aviona u srijedu u graničnom području sporne regije Kashmir.

U četvrtak je pakistanski premijer Imran Khan najavio oslobađanje pilota kao gest mir.

Tenzije između Indije i Pakistana u kriznom Kashmiru eskalirale su 14. februara kada su u bombaškom napadu na paramilitarni konvoj ubijena 44 i ranjeno 20 indijskih vojnika. Indija je za napad optužila Pakistan, a zvanični Islamabad je odbacio optužbe i osudio taj napad. Indijske snage su 26. februara izvele zračne napade na kamp koji se nalazi na pakistanskoj strani linije razgraničenja.

Tenzije su eskalirale u srijedu kada je pakistanska vojska srušila dva aviona indijske vojske koji su ugrozili zračni prostor Pakistana. S druge strane, tri pakistanska aviona su također ušla u indijski zračni prostor i izazvali reakciju indijskih snaga. Lokalni mediji su javili da su indijske snage srušile pakistanski bombarder F16.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA