3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

WHO epidemiju korona virusa proglasio globlanom vanrednom situacijom

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Adhanom proglasio je večeras, nakon sjednice Komiteta za hitne situacije, globalnu zdravstvenu hitnost zbog korona virusa koji je izbio u Kini. Komitet za hitne situacije jednoglasno je donio odluku bazirano na činjenici koliko je slučajeva prijavljeno, koliko je slučajeva rezultiralo smrtnim slučajem, te zbog činjenice da su neke zemlje bile nespremne.

“Kina postavlja standarde kako se možemo u budućnosti boriti sa ovakvim slučajevima. Iako imamo relativno mali broj slučajeva izvan Kine 98 slučajeva oboljena u 19 zemalja zbog napora Kine i bez slučajeva smrti izvan Kine donosimo odluku jer moramo djelovati jedinstveno. Većina slučajeva je vezana uz putovanja ili kontakte s onima koji su bili u kontaktu s onima koji su putovali u Wuhan. Ovakvu odluku donosimo ne zato jer smo izgubili povjerenje u kineske vlasti, jer još uvijek imamo veliko povjerenje u njih nego zbog činjenice da moramo pomoći zemljama koje imaju slabije zdravstvene sisteme”, kazao je Adhanom na press konferenciji u Ženevi.

Generalni direktor WHO je također predstavio nove podatke o broju oboljelih i preminulih u svijetu. Prema posljednjim informacijama oboljelih je 7.834, dok se broj preminulih zasada zadržao na 170 osoba i sve na teritoriji Kine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA