15 C
Sarajevo
28.03.2024

Na posao se 4. maja vraća oko dva i po miliona Italijana

Zato su italijanski mediji drugi period pandemije krstili u “faza jedan i po” jer ce za sedma dana samo neke proizvodne grane obnoviti proizvodnju, a lična slobode kretanja i dalje će biti ograničena.

“Ne možemo čuvati ljude zatvorene u kući zauvijek”, rekao je premijer Đuzepe Konte i ponovio da “otvaranje” neće značiti sloboda za sve.

Naučno-tehnicki odbor vlade je predlagao da se “otvaranje” odgodi budući da je epidemiološka situacija još uvijek ozbiljna, ali premijer Konte je dao prednost političko-ekonomskoj procjeni o neodrživosti daljeg zatvaranja proizvodnih aktivnosti.

- OGLAS -

Prema vijestima iz sindikalnih krugova stručnjaci bi željeli da se sa otvaranjem počne kada indeks zaraze “R” bude nula, to jest ni jedan zaraženi, a to bi značilo čekanje još nekoliko sedmica.

Italija je odlučila, poput Njemačke, da krene u oporavak s mogućnošću da se odmah reaguje i ograniči pojava novih zarista zaraze.

Na posao se vraća oko 2 i po miliona radnika. Prodavnice odjeće će početi otvarati 11 maja, a barovi i restorani 18. Svi će morati i dalje poštovati mjeru socijalnog distanciranja i ostaje na snazi obaveza nošenja zaštitnih maski i rukavica. Iz nekih regija javljaju da će to biti problema, jer još uvijek nedostaje zaštitnih rukavica i maski.

Ista mjera važi i za sve ostale građane, od 4. maja Italijani ce moći da izađu iz kuće, da se slobodno kreću po gradu i na teritoriji regiona gdje žive, ali ostaje na snazi zabrana kretanja i putovanja između dve provincije.

Vlasti će nastaviti da kontrolišu epidemiološku situaciju kako bi se na vrijeme otkrila eventualna zarišta virusa.

Ukupna broj zaraženih u Italiji, dva mjeseca nakon početka pandemije je 187.327 osoba, broj umrlih je premašio 25 hiljada.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA