12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Rusija: Sud odredio kućni pritvor bratu i saradnicima Alexeija Navalnyja

Ruski sud odredio je u petak kućni pritvor za brata i saradnike ruskog opozicionog političara Alexeija Navalnyja, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Okružnom sudu Tverskoy u Moskvi održano je ročište na osnovu kršenja sanitarnih i epidemioloških mjera tokom protesta prošle sedmice za puštanje Navalnyja.

Navalnyjevom bratu, Olegu Navalnyju, zatim advokatici Lyubov Sobol, doktorici Anastasiyi Vasilyevoj i koordinatoru moskovskog štaba Olegu Stepanovu određen je u kućni pritvor do 23. marta.

- OGLAS -

Mariya Alehina, članica ruskog punk benda Pussy Riot takođe je osuđena po sličnim optužbama.

Desetine hiljada demonstranata okupili su se prošle sedmice u Rusiji zbog hapšenja Navalnyja i zatražili njegovo hitno puštanje na slobodu. Određeni broj pristalica priveden je u policijskoj intervenciji.

Ruska policija pretresla je u srijedu stan i kancelariju uhapšenog opozicionara zbog kršenja epidemioloških mjera.

Policijska akcija uslijedila je nakon što su mnoge zemlje u svijetu pozvale Rusiju da oslobodi Navalnyja.

Nakon što se u Nemačkoj oporavljao od trovanja, Navalny (44) je uhapšen u Moskvi po povratku u tu zemlju 17. januara. Ruske vlasti su saopštile da je prekršio uslovnu slobodu iz presude iz 2014. godine za pranje novca, za koju Navalny kaže da je politički motivisana.

Manje od 25 sati po povratku u Rusiju, sud u Moskvi je naredio da Navalny ostaje u pritvoru 30 dana i on se nalazi u čuvenom moskovskom zatvoru Matrosskaya Tishina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA