Sport
Piše: D. Voloder
Nakon starta kvalifikacija za EP bh. odbojkaši putuju za Albaniju: Dok preovladava podrška publike, podrška države izostaje! U prvom meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, muška odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine prethodne večeri je u dvorani Ramiz Salčin poražena od Švicarske rezultatom 1:3 u setovima.

Švicarci su uspjeli opravdati ulogu favorita u ovom meču, a do pobjede su stigli nakon preokreta. Prvi set je Bosna i Hercegovina dobila rezultatom 25:23, ali u drugom nakon neizvjesne završnice identičnim rezultatom slavi Švicarska. U trećem i četvrtom setu nije bilo toliko drame, pošto je Švicarska slavila sa 25:18, odnosno 25:19 za konačnih 3:1.

Iako je pred sam susret vladao optimizam i nada da će ekipa BiH savladati Švicarsku, nažalost to im nije pošlo za rukom.

Bh. reprezentativci nemaju osnovne uvjete

Gostujući u emisiji „Ljetne FACE“ i u razgovoru sa našim Adnanom Baručijom, selektor muške odbojkaške reprezentacije BiH, Duško Nikolić naglašavao je da je ekipa u potpunosti spremna na sve što ih čeka, unatoč lošim uvjetima i izostanku podrške države.

„Kada sam došao na čelo odbojkaške reprezentacije BiH tražio sam najobičnije uslove, ali mi nismo bili u mogućnosti da odigramo bilo kakvu pripremnu, sparing utakmicu, nismo mogli nigdje da odemo da odigramo sparing utakmicu. Ipak, sami smo uspjeli otići u Crnu Goru i odigrati pripremnu utakmicu, jer smo shvatili da nam je jeftiniji taj put nego da ostanemo u hotelu. Mi nismo bili u mogućnosti da priuštimo ni trenera za fizičku pripremu, ni skautmena.  Ono što je važno je da nismo dozvolili da svi loši uvjeti utiču na ekipu. Ponosan sam na njih i njihov trud“, rekao je Duško za FACE.

Da loši uvjeti ne utječu na ekipu pokazatelj je i njihovo zalaganje i trud na utakmici protekle večeri, ali i podrška koju su imali sa tribina. Utakmica je bila odigrana u sarajevskoj dvorani „Ramiz Salčin“ u koju je veliki broj građana stigao kako bi podržao bh. ekipu, a poznato je i da se tražilo mjesto više za prisustvo ovom susretu.

Trnovit put ka Evropskom prvenstvu

Prije samog susreta i isčekujući konačan ishod utakmice, trener u stručnom štabu bh. reprezentacije, Amir Ćuran je naglasio da našu reprezentaciju očekuje trnovit put ka kvalifikacijama na Evropsko prvenstvo.

„Ako pobijedimo reprezentaciju Švicarske dalje idemo autobusom za Albaniju jer je takva situacija kakva je. Vjerovatno nećemo biti ni u finansijskoj situaciji da organizujemo domaću utakmicu protiv Albanije. Nakon toga ćemo opet na autobus i put od 1200 km gdje ćemo se susresti sa reprezentacijom Rumunije. Onda će ekipa Rumunije doći avionom za Sarajevo, a mi ćemo opet 1200 km autobusom nazad za BiH, gdje ćemo odigrati revanš protiv Rumunije nakon čega ćemo opet autobusom za Švicarsku. Uprkos svemu tome mi smo optimisti. Naši igrači se trude, ne bune se iako su tu bez putnih troškova, bez dnevnica, gotovo bez ičega. Već dugi niz godina po tom pitanju se ništa nije promijenilo. Mi još uvijek kaskamo i nalazimo se na nivou sa uvjetima sa kojima smo raspolagali 1999. godine“, rekao je.

Bh. Zmajevi se ne predaju!

Naša reprezentacija nalazi se u grupi G u kojoj su osim Švicarske, Albanija i Rumunija, a naredni meč Zmajeve očekuje za četiri dana gdje će igrati protiv Albanije.

U isčekivanju narednog susreta selektor Duško Nikolić naglasio je da je ponosan na kompletnu ekipu i njihov trud, kao i da postoje obećanja za podršku ovoj ekipi, ali ipak, od obećanja se ne živi.

Unatoč svemu, Nikolić ističe ono najbitnije: Bh. Zmajevi se neće predati!

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.