13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Demokratska fronta članove CIK-a prijavila Tužilaštvu BiH i SIPA-i

U DF-u smatraju da su članovi CIK-a grubo prekršili Ustav FBiH. Prijava je podnesena protiv Irene Hadžiabdić, Branka Petrića, Novaka Božičkovića, Vlade Rogića i Stjepana Mikića.

“Navedene osobe su prijavljene za izvršenje kaznenih dijela iz člana 220. stav (1) KZ BiH (zloupotreba položaja i ovlaštenja), člana 224. KZ BiH (nesavjestan rad u službi), a u vezi sa članom 247. KZ BiH (dogovor za učinjenje krivičnih dijela) i članom 163. stav (5) KZ BiH (izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti)”, navode iz DF-a.

Naime, Demokratska fronta je navedeni Izvještaj o počinjenju krivičnih dijela podnijela smatrajući da su članovi Centralne izbore komisije svjesno ignorisali Rješenje i Odluku Ustavnog suda BiH kojima je isključivo naloženo Parlamentarnoj skupštini BiH da riješi pitanje popune Doma naroda FBiH, te su naj taj način zloupotrijebili položaj i ovlaštenja i nesavjesno radili u službi.

“Nadalje, uputom da se za popunu Doma naroda koristi popis iz 2013. godine sasvim je jasno da je Centralna izborna komisija, odnosno njenih 5 članova, prekršila odredbe Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, te da su njeni članovi nesavjesnim radom i zloupotrebom položaja dali sebi za pravo da podzakonskim aktom okončaju implementaciju Aneksa 7 Općeg mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, o čemu isključivu nadležnost ima Visoki predstavnik u BiH ili Parlamentarna skupština BiH. Također smatramo da su istom odlukom, legalizirajući popis iz 2013. godine, svjesno ignorišući činjenicu da je navedeni popis rezultat ratnih dešavanja u periodu od 1991. – 1995. godine, navedeni članovi CIK-a počinili i krivično djelo poricanja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih odlukama Međunardnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. U konačnici smatramo da su članovi CIK-a u potpunosti neovlašteno preuzeli ingerencije zakonodavnog tijela, u ovom slučaju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te su na najgrublji način pravnim nasiljem derogirali Ustav Federacije BiH i time ugrozili ustavni poredak kako u Federaciji BiH, tako i u Bosni i Hercegovini u cjelosti. 
Zbog svega navedenog Demokratska fronta traži pravovremeno poduzimanje mjera od strane nadležnih organa kojima su ova krivična djela prijavljena posebno imajući u vidu institucionalne, društvene, sigurnosne i političke posljedice koje navedeno uputsvo CIK-a može proizvesti”, zaključuje se u saopćenju.

 
 
 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA