9 C
Sarajevo
20.04.2024

Warriorsima nova povreda zadala konačni udarac: Raptorsi su šampioni NBA lige!

Titulu su preoteli Golden State Warriorsima u njihovoj dvorani, Oracle Areni, koja zatvara svoja vrata zauvijek nakon šeste utakmice finala i pobjede kanadskog tima od 114:110. Serija je tako zaključena sa 4-2 u korist Raptorsa.

Nova povreda jednostavno je ovog puta bila previše za žilave Warriorse, koji su nakon Kevina Duranta ostali bez Klaya Thompsona u ovom susretu. To se pokazao kao ključni detalj meča u kojem su dosadašnji prvaci predali naslov.

Raptorsi su odlično otvorili utakmicu, furioznim početkom poveli sa 11:2. Ispostavit će se da je to bilo najveće vodstvo u ovom okršaju, nijedna ekipa nije imala dvocifrenu prednost.

- OGLAS -

Domaći tim je nakon toga uhvatio priključak, dva sastava su se zatim izmjenjivala u vodstvu sve do same završnice.

No, ono što se desilo krajem treće četvrtine, dok su Warriorsi bili u naletu, odredilo je krajnji ishod. Klay Thompson je prilikom doskoka povrijedio koljeno i kod rezultata 85:80 za Golden State napustio parket. Na kraju je napustio i dvoranu, pomažući se štakama.

 


Raptorsi su namirisali krv, preuzeli inicijativu i vodstvo (109:105 na minut i po do kraja), ali uporni Warriorsi se nisu predavali. Čak su imali puleni trenera Stevea Kerra šansu da “prežive” i ovu utakmicu te izbore majstoricu, ali ipak nisu uspjeli.

Kod rezultata 111:110, na deset sekundi do kraja, Toronto gubi loptu usljed presinga domaćih. Međutim, u zadnjem napadu Warriorsa Steph Curry promašio je šut iz teške pozicije i tako praktično potpisao kapitulaciju. Zatim su domaći napravili tehničku, a Kawhi Leonard prvo pogodio jedno slobodno bacanje te na koncu ubacio loptu u koš za konačnih 114:110 i prvu titulu Raptorsa.


Najefikasniji kod gostiju u ovom susretu bili su Kyle Lowry (26 poena), Pascal Siakam (26) i Kawhi Leonard (22), a kod Golden Statea Klay Thompson (30), Andre Iguodala (22) i Steph Curry (21). Leonard je proglašen za MVP-a finala, potpuno zasluženo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA