Sport
Coates: Olimpijske igre u Tokiju će se održati "s covidom ili bez njega" Olimpijske igre u Tokiju, koje su odgođene za 2021. zbog pandemije koronavirusa, održat će se sljedeće godine i bit će one "koje su pobijedile Covid", izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik Međunarodng olimpijskog odbora (MOO) John Coates.
#

Olimpijske igre u Tokiju, koje su odgođene za 2021. zbog pandemije koronavirusa, održat će se sljedeće godine i bit će one "koje su pobijedile Covid", izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik Međunarodng olimpijskog odbora (MOO) John Coates.

Cotaes, koji je ujedno i predsjednik koordinacijskog odbora MOO-a za Igre 2020, kazao je i da će se Igre u Tokiju održati "sa ili bez" koronavirusa te da će "početi 23. srpnja sljedeće godine".

"To će biti Igre koje su pobijedile Covid, svjetlo na kraju tunela", rekao je Coates.

Tema tih olimpijskih igara bit će "obnova nakon uništenja kojeg je uzrokovao tsunami", dodao je Coates, referirajući se na potres i tsunami koji su razorili sjeveroistočni dio Japana 2011.


Olimpijske igre do ove godine bile su otkazane samo za vrijeme rata.

Trebale su biti otvorene 24. srpnja, no organizatori su u ožujku donijeli povijesnu odluku da ih, zbog pandemije koronavirusa, odgode za ljeto 2021.

Japanske su vlasti tada, kao i Međunarodni olimpijski odbor, jasno dale do znanja da ne žele da igre budu odgođene još jednom.

Granice Japana su tenutačno zatvorene za posjetitelje, a brojni stručnjaci sumnjaju da će pandemija biti pod kontrolom do sljedećeg ljeta.

Prema nekoliko nedavno provedenih ispitivanja javnog mnijenja, većina Japanaca želi novu odgodu OI ili njihovo otkazivanje.

Coates je naglasio da japanska vlada "nije u potpusnosti odustala" od Igara nakon odgode iako to predstavlja "ogroman zadatak".

"Prije Covid-a predsjednik MOO-a Thomas Bach je izjavio da su to najbolje pripremljene Igre koje smo do sada imali priliku vidjeti, sva su borilišta i lokaliteti bili gotovo završeni, a sada su potpuno završeni, olimpijsko selo je nevjerojatno, sve je u redu", istaknuo je.

"Odgođene su za godinu dana što predstavlja ogroman zadatak u smislu osiguravanja svih borilišta", dodao je Coates.

Pojasnio je da je potrebno ponovno ispregovarati ugovore s partnerima i hotelima dok bi angažmani sponzora trebali biti produljeni na godinu dana kao i sva televizijska prava.

"Veliki dio tih zadataka je u tijeku, ili su već izvršeni, a uspostavljena je i radna skupina koja treba razmotriti različite moguće scenarije za 2021.", kazao je Coates.

Pitanje broja gledatelja kojima bi bilo dopušteno da prate olimpijska natjecanja kao i svečanosti otvaranja i zatvaranja također se razmatra.


Ta radna supina koju čine japanski dužnosnici i dužnosnici MOO-a , sastala se prvi put prošli tjedan.

"Njihov je zadatak sada razmotriti sve protumjere koje su potrebne da se Igre održe", zaključio je Coates dodajući da je u proces pripreme da se odgođene OI ipak održe uključeno ukupno 206 ekipa.

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.