5 C
Sarajevo
25.04.2024

Više Amerikanaca je vakcinisano, nego što ih je pozitivno na koronavirus

Do jučer popodne, 26,5 miliona stanovnika Sjedinjenih Američkih Država je primilo jednu ili obje doze vakcine, podaci su poslovnog magazina Bloomberg. U Seattleu je prije godinu dana prva osoba bila pozitivna na virus, a do sada je 26,3 miliona građana bilo pozitivno i 443.000 ih je preminulo, podaci su Univerziteta Johns Hopkins.

Broj dnevnih vakcinacija u SAD-u je veći nego u ostatku svijeta. Dnevni broj doza iznosi 1,34 miliona. Vakcinacija je počela prije šest sedmica i na početku je bila spora. Trenutno je 7,8 posto Amerikanaca primilo jednu ili više doza, dok je 1,8 posto u potpunosti vakcinisano.

“Važno je naglasiti da podaci prvi put pokazuju da je više vakcinisanih nego pozitivnih na virus. To je vrijedno proslave. Uvjerena sam u pobjedu”, izjavila je profesorica mikrobiologije na Univerzitetu Keck School of Medicine Paula Cannon.

- OGLAS -

Broj vakcinisanih od broja pozitivnih na koronavirus je veći i u Izraelu, Velikoj Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ove države su uspjele u tome prije SAD.

Zamjenik direktora američke Agencije za infektivne bolesti Jay Butler tvrdi da opada broj novozaraženih, hospitaliziranih i onih kojima je potrebno hitno zbrinjavanje zbog zaraze.

“Trendovi su ohrabrujući, ali želim ukazati da je broj zaraženih na nacionalnoj razini veliki, što je bio slučaj od početka pandemije. Da je pandemija dionica, vjerovatno bismo je željeli prodati”, poručio je Butler.

Nije isključeno da virus uzvrati udarac, posebno ako se pojave njegovi sojevi koji su se pojavili u Južnoj Africi i drugdje. Studije su pokazale da su vakcine, posebno one koje razvijaju kompanije Johnson & Johnson i Novavax, manje učinkovite protiv novih sojeva.

Naravno, cilj je da se među Amerikancima stvori kolektivni imunitet. Vodeći američki infektolog Anthony Fauci smatra da će za kolektivni imunitet biti potrebno da 70 do 85 posto od 330 miliona stanovnika dobije vakcinu i/ili da bude prirodno prokuženo, piše Bloomberg.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA