-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Drljević: Novi pristup EU ne provoditi prema državama koje su odmakle u pregovorima

Glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Drljević kazao je da novi pristup pridruživanja Evropskoj Uniji (EU) ne treba primjenjivati na države koje su odmakle u pregovaračkom procesu, javlja Anadolu Agency.

Na pitanje da prokomentariše najavljeni prijedlog Francuske da proces pridruživanja EU-a bude postepeniji, Drljević je novinarima kazao da treba sačekati da prijedlog sjutra u Briselu bude predstavljen državama članicama.

„Treba voditi računa da li će se takav pristup primijeniti na države koje su već u procesu pregovora ili one koje još nijesu otpočele sa pregovaranjem. Isti princip ne može se primijeniti na države koje su odmakle u pregovaračkom procesu, kao što je slučaj sa Crnom Gorom, i one koje nijesu otpočele pregovore“, ocijenio je Drljević na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen Radni dokument Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24.

- OGLAS -

Kako su javili mediji, u predlogu tzv. neformalnog dokumenta Francuska od članica EU traži “obnovljeni pristup” u procesu proširenja prema zemljama Zapadnog Balkana. Francuska traži da EK do januara 2020. godine objavi novu metodologiju u pristupnom procesu koja bi bila primjenjivana prilikom otvaranja pristupnih pregovora.

Drljević je kazao da se u dokumentu spominju određeni novi koraci i prioriteti, ali da se postavlja pitanje da li se takav pristup može primijeniti za državu odmaklu u integracijama.

„Da vidimo kako će se ostale države članice izjasniti po ovom pitanju i da li će to biti zvaničan stav svih država i onda se u odnosu na to izjasniti“, rekao je Drljević.

Tokom predstavljanja radnog dokumenta EK o rezultatima Crne Gore u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, Drljević je rekao da su ocjene Brisela ohrabrenje za Crnu Goru jer potvrđuju da se proces pristupanja nastavlja.

“Ovo je signal da Crna Gora ostaje u fokusu EU i da se naš napredak prati. Zahtjevi Brisela su sve strožiji, a neophodne reforme postaju sve dublje i konkretnije”, kazao je Drljević.

On je istakao da je Crna Gora svjesna nedostataka i da pojedine ocjene u dokumentu nisu iznenađenje. U radnom dokumentu EK se, između ostalog, navodi da Crna Gora ne čini dovoljno na suzbijanju šverca duvana, organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. U dokumentu se upozorava na slabe rezultate u istrazi napada na novinare, politički uticaj na Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK), kao i pravosuđe. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA