20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Naplata boravišne takse kao izvor sredstava za turističke projekte

Ugovore po javnom pozivu za projekte poboljšanja kvalitete turističke ponude Tuzlanskog kantona danas je s korisnicima potpisao kantonalni ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić.

Sredstva će dobiti 37 korisnika, ukupno 30.000 KM. Projekti su iz različitih oblasti, od sevdalinke kao spremnog provjerenog turističkog proizvoda, do uređenja planinarske turističke staze. Novac koji će biti raspoređen je prikupljen od naplate boravišne takse i turističke članarine, a praksa će biti realizirana peti put.

Komisija koju je formirala Turistička zajednica TK odlučila je finansijski pomoći i organizaciju Festivala sevdalinke u Tuzli koji će biti održan 18. i 19. juna. Pored potrebe da se sevdalinka afirmiše i sačuva kao nematerijalno blago BiH, u Turističkoj zajednici i Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK smatraju da je treba ponuditi i turistima, kao gotov i provjeren proizvod.

- OGLAS -

Rašid Milkunić iz Organizacionog odbora Festivala kaže da sevdalinku pokušavaju prezentirati kao turističku vrijednost.

– Mi nismo Japan da prodajemo kompjutere, ali možemo ono što imamo – rekao je Milkunić.

Na tome insistiraju i u resornom kantonalnom ministarstvu. Smatraju da gotove turističke proizvode treba valjano i kontinuirano promovisati te ih na raspolaganje staviti cijelu godinu.

Resorni ministar Mirsad Gluhić ističe da prirodna i vještačka jezera te planine privlače turiste, ali da treba raditi da ih u Tuzlanskom kantonu bude 365 dana u godini.

Peti javni poziv za poboljšanje kvalitete turističke ponude u TK, Turistička zajednica je u saradnji sa ministarstvom trgovine, turizma i saobraćaja raspisala pred početak ljetne turističke sezone, kada najviše ljudi dođu na odmor u Tuzlanski kanton i okolinu.

Voditelj Turističke zajednice TK-a Miralem Mešković smatra da ovakvi projekti dodatno podstiču razvoj turizma.

Do kraja godine može se očekivati još jedan javni poziv za projekte unapređenja turističe ponude, ali to u značajnoj mjeri ovisi o prilivu sredstava na račun Turističke zajednice od boravišne takse i turističke članarine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA