Sport
Do sada nastupali za Hrvatsku: Štetić i Šegedin brane boje BiH u kvalifikacijama za OI Seniorska taekwondo reprezentacija Bosne i Heregovine na olimpijskom kvalifikacionom turniru, koji će u aprilu ove godine biti održan u Milanu, nastupit će pojačana s novim članovima
#

Seniorska taekwondo reprezentacija Bosne i Heregovine na olimpijskom kvalifikacionom turniru, koji će u aprilu ove godine biti održan u Milanu, nastupit će pojačana s novim članovima – Marijom Štetić i Dinkom Šegedinom koji su do sada branili boje reprezentacije Hrvatske.

Prelaskom ovih vrhunskih takmičara povećat će se šanse da BiH dobije nove olimpijce u Tokiju.

Dinko Šegedin član je TDK Fortezza sa Korčule. U karijeri je nastupao na svjetskim i evropskim takmičenjima, te ostvarivao odlične rezultate, među kojima su brojne medalje na G1 i G2 turnirima. Trenutno se nalazi u TOP 20 takmičara na svjetskoj rang listi što ga svrstava među nositelje i daje mu realne šanse za plasman na OI.

Marija Štetić članica je TKD Dubrava iz Zagreba. Na svjetskoj listi seniorki nalazi se na 15. mjestu, a među brojnim medaljama posebno se ističu bronze sa seniorskog prvenstva Evrope 2018. godine u Kazanu i Grand Prixa u Maroku 2017. godine, te plasman od 5. do 8. mjesta na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Koreji 2017. godine.  

Taekwondo saveza BiH danas je na pres-konferenciji u Olimpijskom komitetu BiH zvanično predstavio nove bh. reprezentativce. 

Šegedin je naglasio da se taekwondoom bavi od 1997. godine. Nositelj je crnog pojasa treći dan. Kao član reprezentacije Hrvatske osvojio je šest medalja na  najvećim evropskim takmičenjima, dok je na SP 2014. godine osvojio deveto mjesto. 

– Za BiH nadam da ću ponoviti ovo što sam do sada postigao, a svakako je glavni cilj olimpijada. U narednom ciklusu imamo svjetska i evropska prvenstva, a u planu su i OI u Parizu 2024. Kroz sve najveće turnire susretao sam se s osvajačima olimpijskih medalja. Otvorila nam se vrhunska prilika, zahvaljujući savezima BiH i Hrvatske, te olimpijskim komitetima dvije države, koji su dali pristanak da nastupimo za BiH. Imamo još neke prepreke, moramo još dobiti licence, kompletirati  papire i idemo dalje. Natjecanja u ovoj kalendarskoj godini su već krenula – kazao je Šegedin. 

Marija Štetić je izjavila da je kruna svakog sportaša nastup na olimpijskim igrama, najvećem natjecanju na kojem će pukašati da izbori medalju.

Predsjednik Taekwondo saveza BiH August Orlović i generalni sekretar Samir Šarić čestitali su vrhunskim sportistima ulazak u reprezentaciju BiH. 

– Želimo da se kvalificiraju na olimpijadu i da BiH donesu dugo iščekivanu medalju. Očekivanja TSBiH su velika, menadžment usitinu nastoji da ostvari dobre rezultate za BiH. Ovo je jedan od načina da u nedostaku kategorija, koje mi u BiH nemamo, dovedemo ove vrhunske takmičare do probamo ostvariti te rezultete. Nadam da će ova godina biti uspješna – kazao je Orlović.             

Uz najveću nadu bh. takwondoa Nedžada Husića, koji je do sada jedini bio kandidat za predstavljanje BiH u ovom sportu na Olimpijskim igrama, bh. reprezentacija sada ima još veće šanse za plasman na najznačajnije takmičenje.

Pored kvalifikacija za OI, najbolje bh. taekwondoste u ovoj godine još očekuje Klupsko prvensto Evrope u Poreču i seniorsko prvenstvo Evrope u Zagrebu.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.