10 C
Sarajevo
23.04.2024

Pyongyang protivrječi Trumpovim tvrdnjama: Sjevrena Koreja je tražila samo djelimično ukidanje sankcija

Sjeverna Koreja je u petak objavila da je Pyongyang insistirao samo na djelimičnom ukidanju sankcija, što direktno protivrječi onome što je američki predsjednik Donald Trump rekao o susretu sa Kim Jong Unom u Vijetnamu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ono što smo tražili je djelomično ukidanje sankcija, a ne u cijelosti. Detaljno, tražili smo da se ukine pet sankcija, od ukupno 11 koje su nametnute od Ujedinjenih nacija, uvedenih 2016. i 2017. godine, a koje utiču na životne potrebe običnih ljudi“, izjavio je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong Ho na konferenciji za medije u vijetnamskom Hanoiju, a prenosi japanska novinska agencija Kyodo.

Ri je kazao da je Sjedinjenim Američkim Državama preneseno da će Pyongyang “trajno demontirati glavni nuklearni kompleks u Yongbyonu ako bi se sankcije djelomično ukinule i predložio Washingtonu pisano obećanje da će okončati nuklearna i balistička testiranja“.

- OGLAS -

Choe Son Hui, zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje kazao je da je predsjednik Kim “izgleda izgubio motivaciju za pregovore sa SAD-om“.

Međutim, Centralna novinska agencija Sjeverne Koreje (KCNA) izvijestila je da su Trump i Kim imali “konstruktivnu i iskrenu razmjenu mišljenja o praktičnim pitanjima“.

Trump i Kim su u četvrtak neočekivano prekinuli samit, nakon čega je američki predsjednik izjavio da nije mogao pristati na prijedlog Sjeverne Koreje da se u potpunosti ukinu sankcije.

“Radi se o sankcijama. Kim je htio da se sankcije ukinu u cijelosti, ali to nismo mogli učiniti. Ali, nismo odustali“, kazao je Trump i ponovio da ima veoma dobar odnos sa Kimom, te da mu je lider Sjeverne Koreje obećao prvog dana samita da “neće više biti testiranja raketa, projektila, bilo čega što je nuklearno“.mo djelimično ukidanje sankcija

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA