Sport
Doktor je odlučio: Valentino Rossi mijenja tim, timski kolega će mu biti Morbidelli Devetostruki svjetski šampion Valentino Rossi će sljedeće godine promijeniti tim, a karijeru će nastaviti u Petronas Yamahi, prenosi italijanski GPOne.
# SCS

Devetostruki svjetski šampion Valentino Rossi će sljedeće godine promijeniti tim, a karijeru će nastaviti u Petronas Yamahi, prenosi italijanski GPOne.

‘Doktor’ na kraju sezone ostaje bez mjesta u fabričkom timu Yamahe, koja mu je obećala punu podršku ukoliko odluči da nastavi karijeru. Odmah je bilo jasno da je jedina opcija da pređe u Petronas Yamahu, koja je držala jedno otvoreno mjesto za njega.

Na taj način će doći do trampe između fabričkog i privatnog tima, pošto je još prije nekoliko mjeseci potvrđeno da će Fabio Quartararo zamijeniti Rossija, koji ide na njegovo mjesto u malezijskoj ekipi.

Rossi nije krio želju da nastavi karijeru, a pregovori su se vodili proteklih nekoliko sedmica. Sam ‘Doktor’ je rekao da će odluku donijeti prije nego što sezona počne, a očito je da je to sada i učinio.

“GPOne” prenosi da je Italijan postigao dogovor sa Petronasom za narednu sezonu, uz opciju da ugovor bude produžen i za 2022. godinu. Ostalo je da se dogovori nekoliko detalja, među kojima je najvažniji onaj koga će Valentino moći da povede sa sobom od svojih inženjera i mehaničara.

Već se zna da će mu timski kolega biti Franco Morbidelli, koji je prošle godine brani boje malezijskog tima, a zanimljivo je da je on polaznik Akademije Valentina Rossija, kojoj je donio prvu titulu 2018. godine.

Rossi je, inače, poslednji put boje privatnog tima branio u prve dvije sezone u kraljevskoj klasi, kada je ona bila do 500 kubika. Vozeći za Nastro Azzurro Hondu osvojio je prvu od sedam titula u najjačoj kategoriji, potom je još dva puta bio šampion sa Repsol Hondom, da bi do preostala četiri naslova prvaka došao sa Yamahom.

(SCS)

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.