7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

U Vitezu organizirano mirno okupljanje pod sloganom ‘Šetnja za prekinutu mladost’

Okupljanjem na Gradskom trgu u Vitezu i šetnjom do spomen-obilježja ‘Osmica’ te paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom, sudionici šetnje prisjetili su se djece koja su poginula u eksploziji granate koja je ispaljena s položaja Armije BiH, a kada je, prilikom zajedničke igre, život izgubilo osmero djece, a još šestero je ranjeno.

Cilj je događaja dati doprinos za trajno sjećanje na ove nevine žrtve, ali i na svu drugu djecu stradalu u Domovinskom ratu te poslati poruku kako za ovaj zločin, kao i za brojne druge koji su počinjeni nad Hrvatima Bosne i Hercegovine gotovo nitko nije odgovarao, priopćili su organizatori.

Desetog lipnja 1993. oko 20.45 sati doletjela je navođena granata s položaja Armije BiH koja je eksplodirala u naselju Podgradina na mjestu gdje se igralo 14-ero djece. Na licu mjesta poginulo je petero djece, dok je troje  preminulo u bolnici. Ostalih šestero djece je zadobilo lakše i teže ozljede.

- OGLAS -

Poginuli su: Sanja Garić, (1975.), njezin brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njezin brat Velimir Grebenar (1981.).

Uoči šetnje u kazališnoj dvorani u Vitezu održana je predstava kazališta iz Kaštela naziva “Brod” koja je bila uvertira za šetnju jer je posvećena svoj ubijenoj djeci u Domovinskome ratu, ali i svoj djeci svijeta koja su žrtve svih ratova i svih civilizacija.

Organizatori su također apelirali na nadležne institucije da ovaj zločin konačno procesuiraju i nalogodavce i izvršitelje privedu svjetlu pravde te da se nikada i nikome ovakav zločin ne dogodi.

Misa zadušnica održat će se danas, 10. lipnja, u 18 sati kod spomen-obilježja “Osmica”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA