5 C
Sarajevo
27.04.2024

Krizni štab preporučio strankama da ne organiziraju predizborne skupove

Iz Kriznog štaba naglašavaju da treba osigurati neupitno pravo glasača na pristup porukama svih političkih partija, kandidata i kandidatkinja, kako bi mogli donijeti informirane odluke, ali dodaju da u isto vrijeme predizborna kampanja treba biti organizirana tako da se maksimalno smanji rizik od širenja COVID-19 i zaštiti zdravlje građana.

– S obzirom na to da se COVID-19 prenosi s osobe na osobu, javna okupljanja predstavljaju poseban javno-zdravstveni rizik s potencijalnim posljedicama. Postoje jasni dokazi da okupljanja pojačavaju širenje zaraznih bolesti. Prijenos je moguć tijekom putovanja na događaj, na samom događaju kao i nakon događaja, kada se sudionici vrate u mjesto svog boravka.

Sva okupljanja većeg broja ljudi, čak i u okviru dopuštenih, sa sobom nose povećan rizik od širenja infekcije te veći broj ovakvih skupova koji podrazumijeva i značajno veći broj kontakata među ljudima, predstavlja ozbiljan epidemiološki rizik – ističe se u saopćenju Kriznog štaba.

- OGLAS -

Taj štab poziva sve političke partije, kandidate i kandidatkinje da se prilikom provedbe svih modela predizborne kampanje koji eventualno uključuju neposrednu komunikaciju s ljudima, pridržavaju svih osnovnih higijensko-epidemioloških mjera, kao što je držanje fizičke distance od dva metra između osoba, nošenje zaštitnih maski, izbjegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja, često i temeljito pranje ili dezinfekcija ruku te održavanje respiratorne higijene.

– Napominjemo da je u razdoblju pred nama, a u ovisnosti od epidemiološke situacije, moguće uvođenje i drugačijih mjera od trenutno važećih na razini pojedinih kantona/županija ili Federacije BiH.

Vjerujemo da su sve političke partije, kandidati i kandidatkinje svjesni trenutne situacije vezano za epidemiju COVID-19 te da će pokazati visoki stepen odgovornosti prema zdravlju stanovništva u Bosni i Hercegovini organizirajući predizbornu kampanju sukladno preporukama i mjerama nadležnih institucija te na način koji smanjuje rizik od širenja COVID-19 i promovira odgovorne odluke za zaštitu sopstvenog, kao i zdravlja drugih – naglasio je Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA