3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Za sutra se očekuje burna Skupština KS: Rasprava o Budžetu KS za 2019. godinu

Očekuje se burna rasprava s obzirom da je Budžet predložila Vlada KS na čelu sa premijerom Ademom Zoljem, a razmatrat će ga nova skupštinska većina od 24 zastupnika iz šest političkih stranaka SDP BiH, DF, Naše strankd, Naroda i pravde, Saveza za bolju budućnost i Nezavisne bh. lista. SDA ima deset, a BOSS jednog zastupnika.

Neki od zastupnika već su iznosili kritike na planirani Budžet Kantona Sarajevo koji iznosi 928.370.000 KM i predstavlja ujedno najveći budžet u historiji Kantona Sarajevo. Na sjednici održanoj 20. novembra premijer Zolj je povukao Nacrt Budžeta te je došlo do kašnjenja u procedurama za usvajanje Budžeta.

Tada su iz Naroda i pravde saopćili da je Budžetom planirano 4 miliona KM namijenjenih ZOI-u iako Vlada KS već vraća dugove i kredite ZOI-a. Ukazali su na činjenicu i da je smanjen iznos kapitalnih investicija 80-tak miliona KM, ukinuta je podrška organizacijama koje rade sa djecom s poteškoćama u razvoju.

- OGLAS -

Zastupnik Naše stranke Damir Marjanović uoči sutrašnje sjednice Skupštine KS kazao je da će predloženi Nacrt Bužeta vjerovatno proći kako bi se spriječila finansijska blokada i stagnacija Kantona Sarajevo.

– Ali će svi građani u narednom periodu imati priliku da preko skupštinskih zastupnika iznesu svoja (ne)slaganja, zahtjeve i sugestije. Osobno mislim da je ovaj budžet prenapuhan, da nije realan i da nije usmjeren ka pokretanju tako neophodnih reformi za kojima vapimo već desetljećima. Imam veliki broj primjedbi koji ću iznijeti sutra. Te primjedbe ću formulirati u vidu amandmana za koje ću se boriti na sjednici na kojoj se budžet bude usvajao u konačnom obliku! Dakle, sada je prilika da uhvatite pod ruku (da ne kažem za vrat) sve one kojima ste dali svoj glas, da kažete svoje mišljenje, date konkretne sugestije i da iskoristite svoje najveće političko blago – svoj glas koji ste dali i koji ćete dati na sljedećim izborima, a sve u cilju boljitka svih nas i naše djece. Hajde da se ne igramo više demokratije, hajde da je živimo – poručio je Marjanović.

Zastupnica SDP BiH Segmedina Srna Bajramović kazala je ranije da poziva građane i institucije i udruženja da se uključe u javnu raspravu i da na taj način zajednički definišu planirano trošenje javnog novca. Ona je kazala da se dokument treba duboko izanalizirati s obzirom o količini novca kojom će se raspolagati.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković najavio je da će Budžet biti usvojen do kraja januara, ali da on mora biti izmijenjen kako bi odgovarao stvarnim potrebama građana KS.

Nova Vlada KS trebala bi biti potvrđena 26. decembra na čelu sa premijerom Edinom Fortom. Novi ministri u Vladi KS bit će Damir Filipović (Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša), Adnan Šteta (Ministarstvo saobraćaja), Malik Garibija (Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice), Amela Sofić (Ministarstvo zdravstva), Lejla Brčić (Ministarstvo pravde i uprave), Srđan Mandić (Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture), Zineta Bogunić (Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih), Haris Bašić (Ministarstvo privrede), Amel Kovačević (Ministarstvo finansija), Admir Katica (Ministarstvo unutrašnjih poslova), Mirvad Kurić (Ministarstvo kulture i sporta) i Ismir Jusko (Ministarstvo za boračka pitanja).

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA