13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Bečani prvi imaju priliku provozati se u zračnom taksiju

Kineski proizvođač EHang u Beču je prvi puta predstavio u javnosti dron-taksi kako bi popularizirao svoju tehnologiju.

EHang 216, bespilotna letjelica prevozit će dva putnika na malim visinama na udaljenosti do 35 kilometara i tako pružiti nove načine prijevoza u gradovima, kazala je tvrtka.

Tehnologija je sada spremna za industrijsku proizvodnju no ova vrsta letjelice još uvijek treba odobrenja zrakoplovnih vlasti, kazao je marketinški direktor tvrtke Derrick Xiong.

- OGLAS -

Naš glavni izazov više nije tehnologija nego propisi i to je li javnost spremna na korištenje tih naprava, kazao je na predstavljanju za medije u glavnom gradu Austrije.

Novinari i fotografi pozvani su na kratku probnu vožnju – vertikalni uspon od deset metara nakon kojeg je uslijedilo spuštanje na početnu točku na nogometnom stadionu.

Unatoč tome što dronovi-taksiji još nisu reglulatorno riješeni tvrtka ima tisuće predbilježbi i planira započeti serijsku proizvodnju sljedeće godine u suradnji s austrijskom aeronautičkom grupom FACC, kazao je Xiong.

Među prvim klijentima su naftne tvrtke, tvrtke koje se bave transplantacijom organa i turističke tvrtke. EHang 216 neće biti ponuđen na prodaju privatnim kupcima.

Izvršni direktor FACC-a Robert Machtlinger kaže kako su već ostvarili 7000 sati leta u kojima je sudjelovalo dvije tisuće ljudi.

Među tvrtkama koje razvijaju dronove-taksije su i Airbus, Boeing i njemački Volocopter.

Austrijska tvrtka planira proizvesti 300 dronova-taksija do sredine 2021.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA