Sport
Izabrani najbolji među najboljim
Svjetska, a naša: Zlatna bh. plivačica Lana Pudar najbolja je sportistkinja BiH u 2022. godini!
Lana Pudar, evropska plivačka prvakinja, izabrana je za sportistkinju godine u organizaciji OKBiH.
Pudar je otputovala na Svjetsko prvenstvo u Australiju s namjerom da u BiH donese još vrijednih medalja. Nagradu je, umjesto nje, preuzeo njen brat Nemanja Pudar.

Večeras se, u organizaciji Olimpijskog komiteta BiH, održao izbor sportiste godine za 2022., a na ovoj je svečanoj manifestaciji, koja se održava od 2011. godine, za sportistkinju godine izabrana najbolja mlada bh. plivačica Lana Pudar.

Prema odluci žirija za izbor sportiste godine, najbolja među najboljim, osvajačica mnogobrojnih evropskih medalja – Lana Pudar – zasluženo je odnijela priznanja u dvjema kategorijama: u izboru za najbolju seniorsku sportistkinju i sportistkinju BiH.

Šesnaest godina i impozantna karijera mlade Mostarke

Mlada Lana Pudar se u svojoj kratkoj ali plodonosnoj karijeri već okitila dvjema zlatnim medaljama na Mediteranskim igrama u Alžiru te zlatom i bronzom na Evropskom prvenstvu za seniore u Rimu. Podsjećamo, ona je tada osvojila bronzanu medalju u disciplini 100 metara – „delfin“, a potom je osvojila i zlato u kategoriji 200 metara – „delfin“.

Ovdje pogledajte šta su građani Mostara kazali o svojoj sugrađanki tokom dočeka koji je organiziran u njenom rodnom gradu nakon osvajanja medalja.

Zbog dugog spiska Laninih medalja, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine donio je jednoglasnu odluku pri izboru najboljeg sportiste za 2022. godinu. Umjesto Lane, ovo je odličje primio njen brat Nemanja Pudar jer je mlada nada bh. plivanja otputovala na Svjetsko prvenstvo u Australiju. 

Zlatna djevojka Bosne i Hercegovine otputovala na Svjetsko prvenstvo

Mlada bh. plivačica otputovala je na Svjetsko prvenstvo u plivanju 25-metarskim bazenima koje se održava u Melbourneu u Australiji od 13. do 18. decembra. Prijavljena je za takmičenje u četirima disciplinama, i to: 50, 100 i 200 metara – „delfin“, kao i u 100 metara – „kraul“.

Čak i tokom putovanja ka destinaciji, naša najbolja plivačica ne gubi vrijeme. Njen otac Velibor Pudar i Plivački klub "Orka" su na svojim društvenim mrežama objavili video kako u čekanju leta iz Dohe Lana zapravo vježba na aerodromu. Dok druge države imaju odgovarajuće bazene dostojne olimpijaca čak i na aerodromima, bh. vlasti još uvijek nisu u stanju omogućiti jedan olimpijski bazen koji bi bio svrhovito iskorišten i u funkciji javnog dobra.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.