7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Rukometaši Hrvatske pred finale EURO 2020: Dati zadnji atom snage za zlato

Rukometna reprezentacija Hrvatske u nedjelju će krenuti u borbu za jedino zlatno odličje koje joj nedostaje u bogatoj riznici medalja. Za evropsko zlato “kauboji“ će odmjerit snage sa Španijom u Stockholmu s početkom u 16.30 sati, prenosi Anadolu Agency (AA).

U sjajnoj polufinalnoj utakmici Hrvatska je nakon dva produžetka, tačnije 80 minuta “atomskog“ rukometa savladala jednog od troje domaćina Evropskog prvenstva Norvešku rezultatom 29:28 i stigla do prvog finala velikog takmičenja, nakon 2010. godine. Jedan od junaka trijumfa bio je fenomenalni Domagoj Duvnjak, koji je, osim što je sjajno predvodio odbranu, pogađao u ključnim trenucima utakmice.

“Malo smo slabije spavali, ali slatko smo, s medaljom. Fenomenalan osjećaj, nismo ga imali od 2010. godine, i sretan sam što smo ga ponovili, nadam se da nije zadnji put. Krenuli smo s 5-1 obranom protiv Španjolaca prošlu utakmicu, ali nije funkcionirala pa je izbornik promijenio u 6-0. Vidjet ćemo, izbornik će odlučiti s kojom obranom ćemo igrati u finalu. Trebamo se dobro pripremiti. Španjolska je fenomenalna reprezentacija i mislim da će to biti jedna lijepa utakmica“, rekao je Duvnjak za internet stranicu Hrvatskog rukometnog saveza (HRS).

- OGLAS -

Španci u finalni duel ulaze kao branioci naslova osvojenog prije dvije godine upravo u Hrvatskoj. Osim što su zbog toga blagi favoriti, u prilog im idu i sjajne partije koje su prikazali na Evropskom prvenstvu u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. Kao i “kauboji“ i “crvena furija“ nema niti jedan poraz, tek jedan remi i to u duelu druge faze upravo protiv rivala u finalu.

Željko Musa, sjajni defanzivac Hrvatske pogotkom pet sekundi prije kraja drugog produžetka odveo je svoju selekciju u finale.

“Neopisivo sam sretan kao i cijela ekipa, svi smo dali doprinos za ovo finale. Ovo je timska pobjeda. Nema odustajanja, nema straha, ovo su naši trenuci, izdržat ćemo do kraja. O Španjolcima se sve zna, tko puca, tko dodaje na pivota. Trebamo ići preko granice boli, dati zadnji atom snage, poginuti na terenu da bismo ispunili cilj, a cilj je od početka prvenstva bio pobijediti svaku sljedeću utakmicu“, naglasio je Musa.

Za Hrvatsku će duela sa Španijom biti osmo finale na velikim takmičenjima. Dva puta su slavili u finalima olimpijskih igara 1996. i 2004. godine. U tri finala svjetskih prvenstava jednom su otišli do kraja, a u dva na evropskim prvenstvima niti jednom. Stoga se u taboru Hrvatske nadaju da će im treće finale Evropskog prvenstva biti sretno.

Španija će po šesti put zaigrati u finalu Evropskog prvenstva, a do sada se samo jednom okitila zlatom, spomenute 2018. godine. Vrijedi spomenuti i da je posljednja selekcija koja je odbranila naslov evropskog šampiona bila Švedska 2002. godine.

U Stockholmu će se večeras sa početkom u 18.20 sati u utakmici za treće mjesto sastati Slovenija i Norveška.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA