12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Brammertz: Treba procesuirati još stotine predmeta ratnih zločina

Glavni tužilac Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Serge Brammertz danas je u sarajevskoj Vijećnici održao historijski čas gimnazijalcima o trenutnim izazovima u međunarodnoj pravdi.

Brammertz se prethodno sastao u Vijećnici s predstavnicima Grada Sarajeva, gdje su mu zamjenici gradonačelnika Milan Trivić i Ivica Šarić uručili zahvalnicu kao priznanje građana Sarajeva te medaljon glavnog grada.

Trivić je pritom kazao da gradska uprava prvenstveno ima u vidu borbu Haškog tribunala da međunarodna pravda bude iznad rata. Priznanje, naglasio je, odlazi u ruke čovjeku nominovanom za Nobelovu nagradu i proglašavanom za svjetsku ličnost decenije na području pravosuđa.

- OGLAS -

Rekao je i da grad Sarajevo veoma cijeni zalaganje Haškog tribunala, a naročito Sergea Brammertza, za istinu, pravdu i pomirenje. Trivić je dodao da građani Sarajeva imaju razumijevanja i 1.432 razloga za podršku njegovanju mirovne kulture.

– Nadam se da će to uticati na cijelu zemlju i region i da na ovom prostoru više neće biti rata – rekao je.

Serge Brammertz je izjavio novinarima da je svrha njegovog boravka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ovog puta razgovor s učenicima srednjih škola jer mlada generacija, kao budućnost svake zemlje, ima razumijevanja za politiku, pravdu i želju za doprinos vlastitoj zemlji.

– Nakon susreta sa sudijama i tužiteljima, ovo je bila dobra prilika za takav razgovor – rekao je haški tužilac.

Brammertz je kazao i da treba procesuirati još stotine predmeta ratnih zločina, da Međunarodni rezidualni mehaizam još ima tužitelja u Hagu za vezu iz sarajevskog ureda, kao i da se prenose hiljade stranica transkripata i zapisa o slučajevima.

– Pitanje nestalih osoba jedan je od pripriteta u našoj agendi – podsjetio je glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma i dodao da nacionalna strategija za rješavanje pitanja ratnih zločina mora postojati jer treba procesuirati još mnogo predmeta. Glavna odgovornost za procesuiranje je na nacionalnim organima vlasti nakon okončanja rada međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Kad je riječ o regionalnoj suradnji, naveo je da u zemljama susjednim Bosni i Hercegovini još ima počinilaca ratnih zločina, ali bez sporazuma o izručenju, „vrlo je teško na tome raditi“.

Posjeta Brammertza Sarajevu realizirana je pred decembarsko podnošenja izvještaja o Bosni i Hercegovini Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, baziranog, kako je on kazao, na trima ključnim stvarima – nacionalnom procesuiranju predmeta ratnih zločina, regionalnoj suradnji i pitanju nestalih osoba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA