Sport
Građani Calgaryja ne žele organizaciju još jedne Olimpijade Uz visoku izlaznost na referendum o organizaciji Zimskih olimpijskih igara 2026. godine građani su odbacili kandidaturu s 56 posto glasova protiv
# Anadolu Agency (AA)

Građani Calgaryja glasali su protiv kandidature za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Uz visoku izlaznost na referendum o organizaciji igara građani su odbacili kandidaturu s 56 posto glasova protiv. Tako se kanadski grad neće kandidovati za novu organizaciju Zimskih igara, koje su izuzetno uspješno organizovali 1988. godine, četiri godine nakon bh. prijestonice Sarajeva.

Nakon referenduma u Calgaryju u igri za domaćinstvo ZOI 2026. godine ostali su švedski Stockholm te italijanski Milan i Cortina D'Ampezzo.

Ranije su kandidaturu povukli švicarski Sion, japanski Sapporo i austrijski Graz, dok je turski Erzurum eliminisan od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC).

Rezultati referenduma u Calgaryju nisu obavezujući, ali očekuje se da će Gradsko vijeće na sjednici u ponedjeljak uvažiti mišljenje građana.

Ostali clanci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.