Sport
Halilović: Ponosan sam da sam na maratonu u New Yorku razvio zastavu BiH Maraton u New Yorku spada među šest najtežih na svijetu, ali ni kao takav ne može proći bez učesnika iz Bosne i Hercegovine.
#

Bivši specijalac, Tuzlak Mirzet Halilović, kojeg ljubitelji ove naporne discipline znaju po nadimku Valter Valter, bio je jedan od trojice državljana naše zemlje koji su nastupili na ovom maratonu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pored Halilovića na stazi u New Yorku bili su još Alina Abdurahmanović (3:38:05, lični rekord!) i Suad Suljić (4:55:32), koji su se našli među 52.000 takmičara iz cijelog svijeta.

Halilović nam se javio iz New Yorka nakon završetka maratona na kojem je istrčao svoj lični rekord (3:16:27 sata) na vrlo zahtjevnoj stazi, s dosta uspona. 

Mirzet Halilović - undefined

 On je za Radiosarajevo.ba govorio o svom uspjehu, ali i svim izazovima kojiga u budućnosti očekuju.

 „Osjećam se ponosno što sam raširio zastavu BiH sa Alinom i Suadom u New Yorku. Presretan sam i upravo sam izašao s prijateljima iz svih država regiona da se družimo. Vrijeme je bilo odlično, a moj najbolji dosadašnji rezultat je bio  3:19:04, koji sam istručao u Berlinu, 24.  septembra 2017. godine. Ove godine za moju starosnu kategoriju (49 godina) da bi se kvalifikovao bilo je potrebno vrijeme od 3:25 sata istrčano u svijetu, da bi ga organizator svega nekoliko dana prije utrke pomjerio na 3:20 sata. na kraju sam od 52.000 takmičara uspio se plasirati na oko 2.000 mjesta", priča Halilović za Radiosarajevo.ba.

 

Kenijska atletičarka Mary Keitany i atletičar iz Etiopije Lelisa Desisa pobjednici su maratona koji je danas održan u New Yorku. Keitany je maratonsku utrku istrčala za dva sata, 22 minute i 48 sekundi, što je drugo najbolje vrijeme na Njujorškom maratonu.

 

"Maraton u New Yorku je jedan od Top šest maratona u svijetu, On ima šest mostova, a tokom maratona čak se osam kilometara trči na mostovima. Bilo je naporno, ali sam uspio izdržati", nastavlja Halilović.

Za naš portal kaže da je do sada istrčao skoro 130 utrka u svijetu.

 

"Iza sebe imam 30 maratona, 50 polumaratona. Ove godine sam završio Berlin i New York, još su mi ostali Boston, London, Chicago i Tokio. Bio sam još u Beču i Amsterdamu. Trčao sam utrke u cijelom regionu, od Sarajeva, preko Beograda do Zagreba. Govorim i o vertikalnim maratonima koji su također popularni", naglašava Halilović.

 

Bivši je pripadnik Specijalne policije BiH, a sada radi kao trener u AK "Rekreativac" iz Tuzle.

 

"Uživam trčati i maraton u New Yorku neće biti jedini u kojem sam oborio lični rekord. Napredujem svake godine i svake godine idem prema novim izazovima. U Bostonu ću ostati nekoliko dana i pozdravljam sve Bosance i Hercegovce širom svijeta, a posebno maratonce i sve one koji vole maraton", kazao je Halilović za Radiosarajevo.ba.

Ostali clanci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.