2.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Kineske vlasti šalju Ujgure na prisilni rad u fabrike poznatih brendova

Od 2018. godine Kinezi Ujgure odvode u kampove za reedukaciju

Nalaz je to izvještaja organizacije Australian Strategic Policy Institute (ASPI) u kojem se tvrdi da je to druga faza u reedukaciji ove muslimanske manjine. Naime, još od 2018. godine mediji izvještavaju o tome kako kineske vlasti odvode Ujgure u detencijske kampove, koji predstavljaju svojevrsne zatvore. A kineske vlasti tvrde da je riječ o kampovima za reedukaciju ekstremista. Međutim, pojavili su se brojni dokazi da ljude tamo šalju samo zbog muslimanske vjeroispovijesti, jer nose veo ili imaju veze sa zemljama poput Turske.

Prisilni rad u tvornicama druga je faza prisile nad Ujgurima

- OGLAS -

Prema izvještaju ASPI-a, prisilni rad u fabrikama nova je faza prisile koju kineske vlasti provode nad Ujgurima. Od 2017. do 2019. godine, navodi se u izvještaju, više od 8000 Ujgura prebačeno je iz regije Xinjiang u tvornice diljem Kine. U izvještaju stoji kako su neki od njih prebačeni direktno iz kampova te da je to dio programa koji provode središnje vlasti Kine.

Ujgure prisiljavaju da žive u spavaćim sobama, a izvan radnog vremena moraju pohađati satove mandarinskog jezika

ASPI tvrdi da su pronašli 27 tvornica u devet kineskih regija u kojima su Ujguri prebačeni iz Xinjianga od 2017. godine kako bi tamo radili. Također se navodi da su te tvornice dio lanaca opskrbe za 83 poznata svjetska brenda poput Nikea, Applea i Della. U tim tvornicama Ujgure prisiljavaju da žive u spavaonicama, a izvan radnog vremena moraju pohađati satove mandarinskog jezika i “ideološke treninge” te ih se stalno nadzire i zabranjeno im je prakticiranje vjere.

“Možemo se kretati okolo, no ne možemo se vratiti u Xinjiang”

The Washington Post je posjetio jednu od fabrika koje se navode u izvještaju. U njoj se prave trenirke za Nike. The Washington Post piše da fabrikaa liči na zatvor, ima bodljikavu žicu i nadzorni sistem.

“Možemo se kretati okolo, no ne možemo se vratiti u Xinjiang”, rekla je jedna Ujgurka The Washington Postu na vratima ove fabrikee koja se nalazi u gradu Laixiju.

ASPI smatra da strane i kineske kompanije vjerovatno ne znaju za ova kršenja ljudskih prava te ih poziva da provedu istrage u tvornicama u Kini koje ih opskrbljuju. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA