10.5 C
Sarajevo
25.04.2024

Crna Gora: Novi Vladin paket mjera pomoći: Dodatno obuhvaćeno 1.000 preduzeća sa 3.000 radnika

Novim paketom mjera pomoći kojim je proširena lista ugroženih djelatnosti dodatno je obuhvaćeno 1.000 preduzeća sa 3.000 radnika.

To je kazao ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović na konferenciji za novinare na kojoj su se prezentovale nove Vladine mjere za pomoć privredi i stanovništvu.

“Ukupno će iz ugroženih djelatnosti sa ovim proširenim biti 4.500 preduzeća sa 19.500 radnika”, rekao je Milatović.

On je kazao da će mjera novog zapošljavanja sa evidencije Zavoda koštati od 200 do 230 eura u ovoj godini po jednom novozaposlenom, 150 miliona eura u sljedecoj godini i 80 eura u 2023.godini.

- OGLAS -
 On je ponovio da ukupni paket mjera košta oko 163 miliona eura od čega je 40 miliona direktna budžetska podrška.

Milatović je precizirao da je to šest odsto kvartalnog bruto- domaćeg proizvoda (BDP).

Mjere se odnose na sve mjere podrške privredi i jednokratne pomoći građanima i odnose se na period za januar, februar i mart.

Među ugroženim djelatnostima obuhvaćene su i: predškolsko obrazovanje, djelatnost dnevne brige o djeci, izvođačke umjetnosti, umjetniško stvaralaštvo, rad umjetničkih ustanova, fitnes centri, djelatnost zabavnih parkova, djelatnost putničkih agencija, hotel i sličan smještaj… 

Ugrožene djelatnosti:

 

  

  /

 

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je istakao da je država, u kojoj je zatečena teška situacija i zaprepašćujući podaci za kriznu 2020. godinu o padu ekonomije, rastu nezaposlenosti…, uprkos svemu – emisijom obveznica u decembru dobila injekciju koja se koristi i sada kroz prvi dio paketa mjera podrške ugroženim građanima i privredi za prvi kvartal ove godine.

“Koristi i za konsolidovanje i da se odredi šta činiti u narednim mjesecima i godinama. Provjeravali smo situaciju na tržištu u vezi sa zaduženjem i plasmanom obveznica: da smo čekali januar, ne znam da li bismo dočekali kad je u pitanju likvidnost trezora, a i bila bi skuplja emisija…”, naglasio je Spajić.

On sada nije mogao da precizira koliko će novca imati u Investiciono-razvojnom fondu (IRF) za podršku privredi, jer se na tome trenutno radi.

Objasnio je da je IRF veoma bitan za dalji ekonomski razvoj Crne Gore.

Spremamo kreditnu podršku za mala i srednja preduzeća

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović je dodao da timovi ministarstava finansija i socijalnog staranja, ekonomskog razvoja i i novo rukovodstvo IRF intenzivno pripremaju novi plan, kao i da će značajnu pomoć u kreditnoj politici IRF u narednom periodu imati mala i srednja preduzeća

Staro rukovodstvo IRF u planu za ovu godinu na koji je dala saglasnost Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) planiralo je za pomoć privredi oko 120 miliona eura.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA