2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Crna Gora: Vlada spremna za dijalog sa SPC o provedbi Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Vlada Crne Gore spremna je za dijalog sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o implementaciji Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Iz crnogorskog Ministarstva za ljudska i manjinska prava poručili su za Anadolu Agency (AA) da se zakon ne može povući, ali da treba razgovarati o njegovom sprovođenju.

“Na Vladi, ministarstvu i Mitropoliji je da zajedno sarađuju na implementaciji zakona. Jedan od najboljih načina za implementaciju je dijalog, na koji smo mi uvijek spremni. Kao što smo bili spremni i prije donošenja zakona i u toku same procedure njegovog donošenja. Da imamo kontinuirani dijalog sa svim vjerskim zajednicama“, kazali su za AA iz ministarstva na čijem je čelu Mehmed Zenka.

- OGLAS -

  Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen 27. decembra 2019. godine, uređuje imovinsko-pravne odnose između vjerskih zajednica i države a njegovo usvajanje izazvalo je u Crnoj Gori oprečne reakcije u političkoj i javnoj sferi. Zakonu se oštro protive predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji smatraju da država njime namjerava da otme crkvenu imovinu, dok u Vladi Crne Gore ističu da je zakon donijet u skladu sa međunarodnim standardima i u konsultaciji sa Venecijanskom komisijom.

  “Netačno je da Vlada ovim zakonom pokušava da, kako tvrdi Mitropolija crnogorsko-primorska, otme crkvenu imovinu. Sve vjerske zajednice imaju jednaka prava. Država je donijela ovaj zakon da na civilizovan, pravan i jasan način uredi i ovu oblast, a ne sa namjerom da bilo koga diskriminiše“, tvrde u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

  Za Mitropoliju je sporna odredba zakona prema kojoj će državna svojina postati vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore a koji su izgrađeni ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, kada je Crna Gora postala dio Kraljevine Jugoslavije.

Zakonom je predviđeno da crkveni objekti i zemljište neće postati državna svojina ukoliko vjerske zajednice dostave dokazi o pravu svojine. Za popis imovine vjerskih zajednica zadužena je crnogorska Uprava za imovinu koji taj posao mora završiti do januara 2021. godine. Avokat i član pravnog tima SPC Vladan Bojić tvrdi da još nije kasno da Vlada poništi zakon.

“Posredi je anticivilizacijski zakon koji u jednom dijelu predviđa da se sud preseli u katastar a katastar u sud. To je nezapamćeno u svijetu prava. Vjerujem da će se pisci zakona vratiti pravničkoj svijesti i odgovornosti jer su stvari otišle predaleko“, kazao je za AA Bojić.

   Zbog protivljenja zakonu sveštenici i vjernici SPC u Crnoj Gori organizuju protestne litije širom države i traže povlačenje zakona. Skupovi se održavaju bez stranačkih obilježja i u organizaciji SPC, a mitropolija insistira da se protestne šetnje održavaju bez incidenata a vjernici, kako tvrde, molitvama bore protiv zakona.

Uporedo sa protestima Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori i Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozivali su Vladu na dijalog. Oni su najavili i da će SPC uložiti žalbu Ustavnom sudu i pred najvišom sudskom insitancom u Crnoj Gori tražiti poništavanje zakona.

  “Postoji privremena mjera za zaustavljanje sprovođenja zakona kao djelotvorno sredstvo koju Mitropolija može predložiti u inicijativi Ustavnom sudu. Ipak, iako bi usvajanje takve privremene mjere u postojećem napetom društvenom kontekstu bilo opravdano, ne očekujem da će je Ustavni sud odrediti“, kazao je Bojić.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA