17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Putin, Alijev i Pašinjan u ponedjeljak o Nagorno-Karabahu

Pored trilateralnog sastanka, predviđeni su i odvojeni razgovori Putina sa Alijevim i Pašinjanom.

U saopštenju iz pres-službe Kremlja navodi se da strane namjeravaju da razgovaraju o toku realizacije izjave lidera tri zemlje o Nagorno-Karabahu, usvojene 9. novembra prošle godine, kao i da razmotre korake za rješavanje problema u tom regionu.

Prema informacijama pres-službe, posebna pažnja biće posvećena pitanjima pružanja pomoći stanonovnicima područja koja su pogođena usljed ratnih dejstava, kao i deblokadi i razvoju trgovinsko-ekonomskih i saobraćajnih veza.

- OGLAS -

Ovo će biti prvi sastanak azerbejdžanskog predsjednika i jermenskog premijera nakon okončanja rata u Karabahu, prenosi “Sputnjik”.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra 2020. Baku i Jerevan međusobno su se optuživali za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija, a u Azerbejdžanu je uveden policijski čas i djelimična mobilizacija.

Putin, Alijev i Pašinjan 10. novembra prošle godine potpisali su zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu u kojoj je navedeno da jedan dio regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmijeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Ovaj dokument predstavlja četvrti pokušaj postizanja stabilne deeskalacije, dok su prethodna tri bila neuspješna.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA