20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Važno obavještenje: Zekat se može uplaćivati samo u Bejtu-l-mal

Nakon što su neke bh. organizacije, pojedinci i televizije uzele sebi za pravo da ubiru i distribuiraju zekat, iz Ureda za zekat Rijaseta Islamske zajednice u BiH su još jednom upozorili članove IZ u BiH da se po islamskom učenju zekat može uplaćivati samo u Bejtu-l-mal. To znači da su ubiranje i distribucija zekata u islamskoj tradiciji vezani samo za ulu-l-emra, tj. institucionalnog predstavnika zajednice vjernika.

Navode da se prilozi koje vjernici daju za druge humanitarne projekte smatraju sadakom i oni će voljom Božijom biti za to dobro djelo nagrađeni, ali se ne može smatrati da su ispunili obavezu izdvajanja zekata.

Također, ističu da je zekat jedan od pet temelja islama i samim time dio islamskog vjerovanja i obredoslovlja koji, prema važećem Zakonu o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, može biti samo u nadležnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

- OGLAS -

Iz Islamske zajednice još jednom apeliraju na sve pojedince, organizacije, a naročito medije da ne dovode javnost u zabludu i da ne komercijaliziraju vjerske obaveze ili osjećanja ljudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA