10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Veliko istraživanje: Najratoborniji u regiji građani Kosova, odmah poslije njih Bosanci i Srbijanci

Agencija Gallup, zajedno s firmom za istraživanje tržišta “Worldwide Independent Network”, provela je istraživanje u 64 zemlje širom svijeta i postavila je pitanje: Biste li se, ukoliko dođe do rata, borili i riskirali svoj život za zemlju?
Šezdeset i jedan posto ispitanika odgovorilo je da bi bilo spremno boriti se za svoju zemlju, od toga 67 posto muškaraca i čak 52 posto žena. Dvadeset i sedam posto ispitanika kazalo je da se nije spremno boriti.

Najviši postotak onih koji su spremni ratovati za svoju zemlju je na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi – njih čak 83 posto – dok je najniži postotak u zapadnoj Evropi – 25 posto.

Kada je riječ o zemljama regije, odnosno, o BiH 55 posto stanovništva kazalo je da bi ratovalo za svoju zemlju, 46 posto građana Srbije također je spremno ratovati, kao i 38 posto Makedonaca. Najveći postotak za odlazak u rat izrazili su građani Kosova, čak 58 posto njih. Hrvatska nije bila među zemljama u kojima je provedeno istraživanje.

- OGLAS -

Istraživanje je otkrilo i zanimljive razlike između zemalja koje su relativno nedavno bile u ratu.

Japanci su tako najmanje skloni ratovanju za svoju zemlju, među svim ispitanicima – njih samo 11 posto bi se borilo. Japan je, podsjetimo, poražen u Drugom svjetskom ratu, a na teritoriji Japana izvršena su i do sada jedina dva napada atomskom bombom.

Postotak Japanaca spremnih za rat više je nego dvostruko manji od Britanaca – 27 posto i Francuza 29 posto. Potom slijede Holanđani (15 posto). Treći su Nijemci, koji su, također, poraženi u Drugom svjetskom ratu. Slijedi Belgija (19%), a zatim Italija (20%) i Austrija (21%), koje su, također, bile na strani gubitničke nacističko-fašističke osovine u Drugom svjetskom ratu. Španija je, također, pri dnu, s 21 posto stanovništva koje bi ratovalo.

Najspremniji boriti se za svoju zemlju su Marokanci i Fidžijci – njih 94 posto. Slijede Pakistanci (89 posto), Vijetnamci (89 posto), Bangladešani (86 posto), Azerbejdžanci (85%) i stanovnici Papua Nove Gvineje (84%).

Među evropskim zemljama prednjači Finska – 74 posto ljudi voljnih ratovati – zemlja koja je, također, posljednji put ratovala na početku Drugog svjetskog rata, kada je Sovjetski savez izvršio invaziju na tu zemlju.

Nakon Finske slijedi Turska (73 posto), a nakon nje Ukrajina (61 posto), koja je od 2014. do danas u sukobu s ruskim separatistima koje podržava Rusija. Sama Rusija je sljedeća (59 posto).

U ovoj anketi učestvovalo je 62.398 osoba iz svih zemalja svijeta, s uzorkom od oko 1.000 osoba za svaku zemlju. Anketiranje je provedeno između septembra i decembra 2014. godine.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA