8 C
Sarajevo
26.04.2024

Ilma Kazazić: Sa cerebralnom paralizom do najvećih sportskih takmičenja u skijanju

Nakon fantastičnih nastupa na Paralompijskim igrama u Pjongčangu našu će zemlju predstavljati Ilma Kazazić, koja je bila naša gošća u “Uzbuđenju”. 21. januara će se održati svjetsko prvenstvo, a pripreme već teku.

Na Paraolimpijskim igrama u Pjongčangu, Južnoj Koreji 2018. godine zauzela je 12. mjesto, što je najbolji plasman za BiH ikada. Također, proglašena je jednom od najperspektivnijih učesnica Paraolimpijskih zimskih igara 2014. godine u Sočiju, Rusiji.

Imala je samo četiri godine kada je prvi put stala na skije, a ljubav prema tom sportu nije mogao da zaustavi ni urođeni blaži oblik celebralne paralize, pa danas ostvaruje vrhunske rezultate na skijaškoj stazi, kako u regionu, tako i u cijelom svijetu.

- OGLAS -

Roditelji su je morali voditi u Englesku, jer su doktori rekli kako do 12. godine neće moći uspostaviti dijagnozu. No, ta dijagnoza nije pokolebala ni nju, ali ni njene roditelje. Još u djetinjstvu je trenirala ritmičku gimnastiku, vježbala i plivala, a danas je osim u skijanje, velika zaljubljenica u informatiku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA