11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

Oborena apelacija Krišto, Ustavni sud obustavlja postupak 25. juna

 

Jedna od odluka koju bi Ustavni sud BiH trebao objaviti je i ona o apelaciji potpredsjednice HDZ-a BIH Borjane Krišto.

Ustavni sud BiH je, navodno, oborio apelaciju Borjane Krišto, ali ta odluka stoji u ladici predsjednika Zlatka Kneževića, koji je pod pritiskom lobista iz HDZ-a odbija objaviti.

Naravno, može se desiti i ta mogućnost da apelant Borjana Krišto odustane povuče svoju apelaciju, što se prema informacijama portala Vijesti.ba sprema, čime bi na snazi ostala pravno diskutabilna odluka „Božo Ljubić“ koja nije u skladu sa evropskim standardima i koja je poništila relevantno mišljenje Venecijanske komisije.

- OGLAS -

Takva eventualna odluka Ustavnog suda BiH ne bi bila u skladu sa mjerom/preporukom broj 1 iz Mišljenja Evropske komisije, što bi istovremeno značilo i kraj evropskog puta Bosne Hercegovine. To bi, u najkraćem značilo, da je Ustavni sud BiH uskratio svaki daljnji napredak Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji.

Ovoga puta nećemo spominjati taj nerazuman broj odlaganja da se predmet „Borjana Krišto“ stavi na dnevni red Plenarnih sjednica Ustavnog suda BiH, što u svojim rukama drži njegov predsjednik Zlatko M. Knežević, koji je upravo bio član Venecijanske komisije i koji sam svoja venecijanska mišljenja ne uvažava, prenose Vijesti.ba.

Ono što je u cijeloj priči jeste indikativno da Krišto – baš sada kada je postalo očito da njena apelacija ne može biti prihvaćena pred Ustavnim sudom BiH koji već godinu i pol odlaže odlučivanje po ovoj apelaciji – se odlučuje na povlačenje apelacije. Postavlja se pitanje zbog čega Ustavni sud nije odbacio apelaciju Borjane Krišto? Upravo zato što bi se time pokazalo da je i oduka po apelaciji Bože Ljubića pravo diskutabilna i u suprotnosti sa evropskim standardima, što smo u teksu dokazali pozivajući se na relevantno mišljenje Evropske komisije ali i još više zato što bi zahtjevi za izmjenom izbornog zakona po željama tzv.HNS-a u potpunosti izgubili na političkoj snazi.

Na kraju krajeva mora se postaviti i pitanje, kako je, kada, i zbog čega došlo do toga da je Ustavni sud BiH postao poligon za isprobavanje političkih rješenja koja upravo imaju za cilj podrivanje postojećeg ustavnog poretka BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA