15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Odluku o aneksiji Golana Trump donio nakon “kratke lekcije iz historije”

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je da je odluku o priznanju suvereniteta Izraela nad Golanskom visoravni donio brzo nakon “kratke lekcije iz historije”.
Kao što je već poznato, Trump je u martu potpisao deklaraciju o priznanju izraelske aneksije strateške visoravni, osvojene od Sirije u ratu 1967. godine, čime je odstupio od decenijske politike SAD.

Taj potez je izazvao osudu u međunarodnoj zajednici koja aneksiju nikada nije priznala, i pohvalu Izraela.

Američki lider je sinoć u Las Vegasu na godišnjoj konvenciji Republikanske jevrejske koalicije rekao da je odlučio da prizna da je Golan izraelski nakon hitnog brifinga svog visokog savjetnika i zeta Jereda Kushnera, ambasadora SAD u Izraelu Davida Friedmana i pregovarača Jasona Greenblatta, prenijeli su izraelski mediji.

- OGLAS -

On je rekao da su mu njih trojica telefonirala i da su razgovarali o nečem drugom, mada nije rekao kada se to desilo.

“Ja sam rekao, ’Momci, učinite mi uslugu. Dajte mi malo historije, brzo. Želim da idem brzo. Ima puno stvari na kojima radim: Kina, Severna Koreja. Dajte mi na brzinu'”, rekao je predsjednik SAD.

Potom su mu objašnjene sigurnosne posljedice izraelske kontrole nad Golanom, iznad Galilejskog jezera i dijela gornje Galileje.

“Rekao sam: ’Kako vam se sviđa ideja da ja priznam tačno ono o čemu diskustiramo? Jer ja se slažem vama je potrebna visoravan'”, rekao je Trump da je to kazao Friedmanu koji je reagirao da je to “kao divna, lijepa beba”.

Okupljenima na skupu u Las Vegasu predsjednik SAD je rekao: “Mi donosimo brze odluke, donosimo dobre odluke”.

Trump je najavio priznanje Golana na Twitteru 21. marta, a deklaraciju je potpisao četiri dana kasnije u Bijeloj kući, kada je premijer Izraela Benjamin Netanyahu došao u posjetu Washingtonu.

S obzirom da se to desilo pred izraelske parlamentarne izbore 9. aprila smatra se podsticajem Netanyahuu u nastojanju da peti put postane premijer.

Trump je u Las Vegasu istakao sve svoje proizraelske akcije ne bi li naveo jevrejske glasače da podrže njegov ponovni izbor 2020. godine, navodi AP.

On je podsjetio na preseljenje Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jeruzalem u maju prošle godine nakon što je u decembru 2017. priznao da je Jeruzalim glavni grad Izraela iako u istočnom dijelu Palestinci planiraju sjedište svoje buduće države.

Osim toga pomenuto je povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom i ukidanje novčane pomoći Palestincima.

Trumpu je priređen herojski doček i govornik za govornikom je naglašavao tu promjenu u politici prema Izraelu, komentiraju izraelski mediji.

Trump je obraćajući se jevrejskim glasаčima na Netanyahua aludirao kao “vaš premijer”, prenijeli su posmatrači na Twitteru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA