1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Desir: Zabrinutost zbog namjere Rusije da kažnjava distribuciju stranih medija

 Predstavnik Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) za slobodu medija, Harlem Désir, danas je izrazio zabrinutost zbog zakonskih izmjena kojima se uvodi odgovornost za distribuciju stranih tiskanih medija na teritoriju Ruske Federacije bez odobrenja vlasti, saopćeno je iz bečkog sjedišta OSCE-a.

Državna duma je 2. aprila usvojila, u prvom čitanju, amandmane na Savezni zakon o upravnim prekršajima, koji predviđaju kažnjavanje pojedinaca, javnih dužnosnika i pravnih osoba, uz oduzimanje predmetnog medijskog materijala.

– Ohrabrujem članove Državne dume da pažljivo razmotre predložene izmjene i dopune, kako bi se izbjeglo ometanje prava javnosti na pristup stranim tiskanim publikacijama i izbjegavanje ometanja širenja informacija iz drugih zemalja na teritoriju Ruske Federacije – rekao je Désir.

- OGLAS -

– Države članice OSCE-a obvezale su se poduzeti sve potrebne korake kako bi osigurale osnovne uvjete za nesmetan prekogranični i unutardržavni protok informacija, što se smatra bitnom komponentom svakog demokratskog, slobodnog i otvorenog društva – poručio je on.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA