-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Omeragić: Ponovo ćemo predložiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Bošnjačka stranka će prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici pokrenuti ponovo na prvoj redovnoj sjednici Skupštine Crne Gore, kada se bude obezbijedio kvorum i kada se steknu svi legalni uslovi za održavanje sjednice, kazao je za Pobjedu Adel Omeragić, portparol ove stranke.

Bošnjačka stranka je krajem prošle godine predložila Skupštini rezoluciju kojom se priznaje da masakri nad hiljadama Bošnjaka iz Srebrenice počinjeni u julu 1995. godine predstavljaju genocid. Bošnjačka stranka je, kako su tada saopštili, predložila da na prijedlogu rezolucije rade sa svim ostalim parlamentarnim strankama. Međutim, vladajuća većina na sjednici parlamenta, 28. decembra, bez prisustva opozicije, odbila da ovaj prijedlog uvrsti u dnevni red.

– Mi nećemo odustati od ove rezolucije, jer je to naša obaveza prema svim šehidima Srebrenice – poručio je Adel Omeragić, prenosi Pobjeda.me.

- OGLAS -

Skupština Crne Gore je 2009. usvojila deklaraciju kojom prihvata rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici, a kojom se 11. jul proglašava danom sjećanja na žrtve ovog masakra. U deklaraciji se osuđuju ovi zločini, kao i drugi zločini počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, ali riječ genocid nije pomenuta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA