7.7 C
Sarajevo
19.04.2024

Razoran uticaj pandemije na usluge: Privredni pad SAD najveći od Drugog svjetskog rata

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u prošloj godini zabilježile privredni pad po godišnjoj stopi od 3,5 odsto.

To je najveći pad od Drugog svjetskog rata, nastao najviše zbog razornog uticaja pandemije covida 19 u uslužnim djelatnostima, kao što su ugostiteljstvo i avio-saobraćaj, prenosi B92.

Privreda SAD je, međutim, posljednji kvartal zaključila s rastom od četiri odsto godišnje, prema fleš procjeni američkog Ministarstva privrede.

Američka ekonomija je ušla u recesiju u februaru prošle godine, mjesec prije nego što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest covid-19 pandemijom, nakon čega je bruto domaći proizvod (BDP) pao rekordnih 31,4 odsto u drugom tromjesečju, da bi se u naredna tri mjeseca oporavio 33,4 odsto.

- OGLAS -
U posljednjem lanjskom tromjesečju najveći pozitivan doprinos BDP-u dali su rast izvoza, nerezidencijalna fiksna ulaganja, potrošnja stanovništva, stambene investicije i povećanje zaliha, dok je negativan uticaj imao pad državne potrošnje na saveznom, kao i na nivou pojedinačnih država i lokalnih samouprava.

Rashodi za ličnu potrošnju, koji čine 68 odsto ukupne američke ekonomske aktivnosti, porasli su u četvrtom kvartalu 2,5 odsto.

Bruto privatne domaće investicije su skočile 25,3 odsto, dok su državna potrošnja i javne investicije opale 1,2 odsto.

Analitičari predviđaju snažan oporavak aktivnosti kasnije tokom ove godine, nakon što vakcine protiv korone budu šire distribuirane i kada se ekonomija vrati u relativno normalno stanje.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) je na završenoj dvodnevnoj sjednici zadržao ključne kamatne stope na nepromijenjenom nivou, i ostao pri odluci o kupovini obveznica u vrijednosti od najmanje 120 milijardi američkih dolara mjesečno.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA