2 C
Sarajevo
26.04.2024

Bangladeš traži nastavak repatrijcije Rohinja u Mijanmar uprkos puču

Bangladeš je u ponedjeljak pozvao na mir i stabilnost u Mijanmaru nakon vojnog udara, i saopćio kako se nada da će susjedna zemlja uložiti iskrene napore ka nastavku zakočenog procesa dobrovoljne repatrijacije Rohinja muslimanskih izbjeglica.

Većinski muslimanski Bangladeš pružio je utočište za milion Rohinja koje su pobjegle pred nasiljem u Mijanmaru s budističkom većinom, od kojih je većini uskraćeno državljanstvo.

Proces repatrijacije uz podršku UN-a nije dobio na zamahu uprkos višestrukim pokušajima Bangladeša, koji je sada počeo slati neke od izbjeglica na izolirani otok u Bengalskom zalivu.

- OGLAS -

–  Uporno insistiramo na razvoju obostrano korisnih odnosa s Mijanmarom radi dobrovoljne i održive repatrijacije Rohinja koji su pronašli utočište u Bangladešu – navodi u saopćenju ministarstvo vanjskih poslova Bangladeša dostavljenom Reutersu.         

– Očekujemo da se taj proces nastavi u pravom smjeru – dodaje ministarstvo.

Mijanmarska vojska preotela je vlast u ponedjeljak, u puču protiv demokratski izabrane vlade nobelovke Aung San Suu Kyi, koja je uhapšena skupa s ostalim čelnicima njene Nacionalne lige za demokratiju tokom racija u ranim jutarnjim satima.

– Nadamo se da će se demokratski proces i ustavni aranžmani održati u Mijanmaru. Kao najbliži i prijateljski susjed, voljeli bismo da vidimo povratak mira i stabilnosti u Mijanmar – saopćilo je bangladeško ministarstvo.         

Međunarodni ugled Suu Kyi narušen je nakon što 2017. godine nije uspjela spriječiti prinudno iseljavanje stotina hiljada Rohinja iz zapadne države Rakhine.

Rohinje u Bangladešu osudile su, ipak, akciju protiv političara u njihovoj domovini.

– Tražimo od svjetske zajednice da istupi i obnovi demokratiju po svaku cijenu – izjavio je čelnik Rohinja Dil Mohammed u Reutersu putem telefona.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA