11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Slučaj “Memić”: Sud BiH odbio žalbu advokata, Mutap i Dupovac ostaju u pritvoru

Sud BiH odbio je žalbu advokata na rješenje ove pravosudne institucije da se Zijadu Mutapu i Hasanu Dupovcu, koji su osumnjičeni za organizovani kriminal i pomoć počinitelju nakon krivičnog djela u slučaju “Dženan Memić” odredi jednomjesečni pritvor.

Mutapa, oca Alise Mutap, bivše djevojke nastradalog mladića Memića, s kojim je u vrijeme nesretnog događaja bila skupa u Velikoj aleji na Ilidži i Dupovca, bivšeg šefa odjela za saobraćajne nesreće MUP KS uhapsila je SIPA prije 15 dana po naredbi Tužilaštva BiH. Jednomjesečni pritvor im ističe 1.marta.

Informaciju da je odbijena žalba, potvrdio je za “Avaz” Goran Dragović, advokat Mutapa.

- OGLAS -

 – Mogu Vam potvrditi da je odbrana osumnjičenog Zijada Mutapa zaprimila odluku Suda BiH kojom je naša žalba odbijena u cjelosti. Imajući u vidu navedeno, kolegica Nina Kisić i ja ćemo uložiti apelaciju Ustavnom Sudu BiH i navedene odluke (o određivanju pritvora i odluku kojom se odbija naša žalba) na taj način podvrgnuti testu ustavnosti – kaže Dragović.

Podsjećamo, njima je određen pritvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili prikrivati dokaze. Osim toga, državni tužilac je naglasio i da postoji opasnost od narušavanja reda i mira ukoliko se osumnjičenima ne odredi pritvor.

Tužilaštvo BiH najavilo je proširenje istrage na tri osobe.

 

(avaz.ba)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA