7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Izraelska policija uhapsila visokog palestinskog zvaničnika

Izraelska policija u srijedu je uhapsila visokog palestinskog zvaničnika nakon nedavnih čarkanja na izuzetno osjetljivom svetom mjestu u Jerusalemu, saopćili su zvaničnici.

Palestinski guverner Jerusalema, Adnan Gheith, nalazi se među 22 Palestinca uhapšena tokom noći u racijama u istočnom Jerusalemu, javila je zvanična palestinska novinska agencija WAFA.

Policija je javila o dva hapšenja, uključujući i hapšenje “visokog zvaničnika Palestinskih vlasti” pod sumnjom za prevaru i krivotvorenje.

- OGLAS -

Policijski portparol Micky Rosenfeld izjavio je za AFP da su oni također uhapšeni u vezi s “nedavnim incidentima” kod Haram al-Sharifa, ili Plemenitog svetišta, kompleksa koji uključuje džamiju Al-Aqsa i Kamenu kupolu.

Policija je ispitivala osumnjičene, kazao je Rosenfeld, ne navodeći druge detalje.

Hapšenja bi mogla izazvati nove napetosti oko lokacije podjednako svete muslimanima i Jevrejima, koji je nazivaju Brdo hrama.

Nedavno su izbili sukobi između muslimanskih vjernika i izraelske policije oko pristupa zgradi unutar kompleksa koju je Izrael zatvorio 2003. godine.

Tvrdeći da više nema razloga da ostane zatvorena, palestinski zvaničnici ponovo su otvorili zgradu prošlog petka, a masa vjernika je pohrlila u nju uprkos izraelskoj zabrani pristupa.

Zgrada je poznata kao Zlatna kapija ili Kapija milosrđa na arapskom.

Pristup Zlatnoj kapiji zabranio je izraelski sud u 2003. tokom druge palestinske intifade zbog navodnih militantnih aktivnosti u njoj, tvrdi policija.

Sveto mjesto nalazi se u istočnom Jerusalemu ikoji je Izrael okupirao 1967. u Šestodnevnom ratu i anektirao ga,u potezu koji nije priznala međunarodna zajednica.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA