12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Dvojici sveštenika određen pritvor zbog organizovanja litija

 
Sveštenicima Srpske pravoslavne crkve (SPC) Željku Ćaliću i Mirčeti Šljivančaninu određeno je zadržavanje do 72 sata, nakon što su saslušani u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.
 

Ćalić je sa sveštenikom Šljivančaninom uhapšen zbog organizovanja litija u Podgorici i Danilovgradu na kojima je bilo više od 200 ljudi čime su prekršene mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, prenosi Beta.

Pristalice SPC okupljene ispred zgrade tužilaštva opkolili su vozilo policije u koje je ušao sveštenik Ćalić i nisu dozvolili da ga odvezu. On je izveden na drugi ulaz.

Okupljenima se ispred tužilaštva pridružio i lider Prave Crne Gore Marko Milačić, te poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović.

- OGLAS -

Advokat sveštenika iz Danilovgrada Željka Ćulafića, Radoje Bojović, rekao je da će uložiti žalbu.

Kao razlog zadržavanja Ćalića je naveden “mogući uticaj na sljedeće molebane i litije”.

“S obzirom da Ćalić nije mogao da iskontroliše, kao što je rekao u svojoj izjavi, taj broj koji je famoznih 200, a koji je propisalo NKT, procjena je i da s obzirom da je crkva najavila da će litije ići svake nedjelje taj broj, odnosno ta naredba NKT neće biti ispoštovana i to je razlog zašto je donijeto rješenje o njegovom zadržavanju”, pojasnio je advokat.

Litije Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti održane su sinoć ponovo poslije tri mjeseca u Podgorici i nekoliko crnogorskih gradova.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je poslije litije u Podgorici, na kojoj se okupilo nekoliko hiljada ljudi, da je od sveštenstva traženo da građane “razagnaju od hrama”, i da je sveštenik Mirčeta Šljivančanin pozvan u policiju.

“Ja sam rekao inspektoru da sam ja jedini koji treba da odgovara”, rekao je Amfilohije.

Litije nisu održane u Beranama jer su okupljeni poslušali sveštenstvo SPC koje nije dobilo dozvolu za litiju, kao ni u Pljevljima, gdje skup nije prijavljen na vrijeme.

U Nikšiću su vjernici, kako je saopšteno samoinicijativno krenuli u šetnju, iako su sveštenici pozivali da se nakon molebana raziđu.

(Vijesti.ba)

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA