Sport
Međunarodni olimpijski odbor šokiran pogubljenjem iranskog hrvača "Pogubljenje hrvača Navida Afkarija vrlo je tužna vijest, MOO je šokiran," objavila je krovna sportska organizacija.
# AFP

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) šokiran je pogubljenjem iranskog hrvača Navida Afkarija (27) koji je osuđen na dvije smrtne kazne zbog ubojstva zaštitara na protuvladinim protestima koji su se 2018. godine održali u iranskom Shirazu.

"Pogubljenje hrvača Navida Afkarija vrlo je tužna vijest, MOO je šokiran," objavila je krovna sportska organizacija.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach ove je sedmice u pismu upućenom vrhovnom poglavaru i iranskom predsjedniku osobno tražio milost za Navida Afkarija, poštujući suverenitet Islamske Republike Iran.

"Duboko je uznemirujuće što molbe sportaša iz cijelog svijeta i svi pokušaji MOO-a, zajedno s Iranskim hrvačkim savezom i Međunarodnim hrvačkim savezom nisu postigli cilj. Naše misli su s obitelji i prijateljima Navida Afkarija," stoji u priopćenju MOO-a.

Navid Afkari osuđen je na smrt zbog navodnog ubojstva zaštitara u Shirazu u vrijeme ljetnih protesta 2018. Međutim, postojala je sumnja da je Afkari mučen kako bi dao lažno priznanje. Prema aktivistima za ljudska prava, uspješni hrvač je samo mirno prosvjedovao, dok je njegov advokat tvrdio kako nema dokaza za njegovu krivnju.

Prošle je sedmice Međunarodno udruženje sportaša (WPA), koje okuplja više od 85.000 sportaša, pozvalo na izbacivanje Irana iz svjetskog sporta ako tamošnje vlasti pogube Afkarija.

"Užasan čin pogubljenja sportaša može se smatrati odbacivanjem humanitarnih vrijednosti koje podupire sport", rekao je direktor WPA Brendan Schwab.

"Zbog toga bi Iran trebao izgubiti pravio biti dio univerzalne zajednice sporta," dodao je Schwab.

Iransko pravosuđe negiralo je tvrdnje o mučenju.

"Afkari je nožem ubio nevinog čovjeka i priznao je na sudu. Sud je donio smrtnu kaznu na temelju jakih dokaza, a Vrhovni sud je podržao takvu presudu", navodi se u priopćenju suda.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.